Ewa_Gotuje

12 pomysłów na lekkie dania z soczewicą

Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych, a jednocześnie wyjątkowo niedocenianych produktów spożywczych. Warto zadbać, aby jak najczęściej gościła na naszych talerzach.

Fot. 123RF/Picsel

Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje prawo swojego pierworództwa Jakubowi, właśnie za misę soczewicy. Ta najzdrowsza roślina strączkowa popularnością cieszyła się również w czasach starożytnych w Grecji i Rzymie, gdzie uważana była za pokarm niezwykle sycący. W kuchni żydowskiej łączyło się ją z pszenicą i podawało jako danie pokutne.

W jaki sposób soczewica wpływa na nasze zdrowie?

Soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem może zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym, jej spożywanie poleca się szczególnie wegetarianom oraz osobom, które z różnych względów muszą ograniczyć mięso w swojej diecie.

W soczewicy znajdziemy również sporą ilość błonnika, który przyśpiesza i reguluje pracę układu trawiennego, sprawiając jednocześnie, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni. O obecność tej substancji w jadłospisie powinny zadbać zwłaszcza osoby, starające się zrzucić trochę zbędnych kilogramów. To właśnie błonnik uchroni je przed napadami wilczego głodu i nagłymi skokami cukru we krwi, a tym samym także przed podjadaniem między posiłkami. Z tego względu poleca się ją również osobom cierpiącym na cukrzycę.

Warto również wiedzieć, że substancja ta sprzyja zredukowaniu poziomu złego cholesterolu, a także skutecznie obniża ciśnienie krwi. W ten sposób, bogata w błonnik soczewica, może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego.

Reklama

Który rodzaj najlepszy?

W sklepach możecie znaleźć co najmniej kilka rodzajów soczewicy. Najłatwiej dostępną jest jej czerwona odmiana - niewielka i bardzo delikatna. Podczas jej przygotowywania musimy uważać, ponieważ bardzo łatwo ją rozgotować. Aby zmiękła, wystarczy zaledwie kilka minut. Równie popularna jest zielona soczewica, która doskonale sprawdza się w sałatkach. Spośród wszystkich rodzajów, to właśnie ona zawiera w sobie najwięcej błonnika oraz posiada najniższy indeks glikemiczny. W sklepach znajdziemy również odmianę czarną, mającą podobne właściwości do zielonej soczewicy, oraz brązową, którą musimy gotować znacznie dłużej niż inne rodzaje.

A w jaki sposób włączyć to zdrowe warzywo do naszej diety? Nasi użytkownicy, jak zwykle, służą wam wieloma, ciekawymi pomysłami.Oto niektóre z nich.

 

1. Soczewica z pieczonymi burakami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Sałatka ryżowa z soczewicą

Fot. Kalina15 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Pasztet warzywny z soczewicą

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Soczewica z chrupkimi warzywami

Fot. Chilinezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Grzanki z soczewicą

Fot. PogoOla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Pierogi z soczewicą babci Oli

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Soczewica czosnkowa

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Zupa warzywna z soczewicą

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Schabowe z soczewicą i porem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Potrawka z kurczaka z soczewicą i cukinią

Fot. Wjosna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Curry z dynią i soczewicą

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 696

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0