Grill - temat specjalny

Wegetariańskie potrawy według Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku ulubionego programu kulinarnego Polaków – „Ewa gotuje”, gospodyni podzieliła się zaskakującymi pomysłami na przepyszne, wegetariańskie potrawy.

W 414. odcinku, Ewa Wachowicz zaproponowała fantastyczne dania bez mięsa, które każdy bez problemu przygotuje sam w domu. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni ich prostotą i smakiem!

Na początek Ewa Wachowicz zaproponowała sałatkę z surowego kalafiora. Dla wielu może być to zaskoczenie, gdyż zazwyczaj to warzywo podajemy ugotowane w towarzystwie tartej bułki. Warto jednak nie poddawać go obróbce termicznej, dzięki temu zachowa cenne witaminy i minerały. Zadziwić może też fakt, że do przygotowania tej sałatki potrzebne są tylko trzy składniki: kalafior, orzechy włoskie i majonez. Tak niewiele potrzeba, aby błyskawicznie powstał smaczny i bardzo zdrowy posiłek.

1. Błyskawiczna sałatka z kalafiora i orzechów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym przepisem, którym podzieliła się gospodyni był orkiszowy chlebek aromatyzowany ziołami i suszonymi pomidorami, podany w postaci wieńca. Pracę nad tym wypiekiem Ewa rozpoczęła od przygotowania zaczynu, a w między czasie pokazała jak zrobić smarowidło. W słoiku umieściła cebulę, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, oregano, bazylię i oliwę z pomidorów. Następnie wszystko zblendowała. Ciasto pokroiła na mniejsze kawałki, posmarowała pastą i zwinęła w „harmonijkę". Wypiek włożyła do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekła przez 40 minut.

2. Wieniec chlebowy z suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Orkiszowy chlebek najlepiej będzie smakował podany z pastą z czarnych oliwek. Przepis na to smarowidło jest prosty i szybki w przygotowaniu.

3. Pasta z czarnych oliwek

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne tego odcinka było zaskakujące. Gospodyni zrobiła chrupiące pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło.

4. Ziemniaki z sosem pomidorowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa Wachowicz zaprosiła na coś słodkiego. Tym razem na deser podała ciasto szpinakowe z limonką. Wypiek smaczny i zdrowy, w pełni bezglutenowy i bez dodatku białego cukru!

5. Ciasto szpinakowe z limonką

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 11011

30 min
20
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 5881

60 min
62
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 295

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17