Grill - temat specjalny

Szybki obiad według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 466. odcinku autorskiego programu „Ewa Gotuje" zaprosiła widzów na warzywną zupę, zaskakujące drugie danie i wyjątkowy deser. Prowadząca skupiła się na tym, jak zrobić pyszny, ale przede wszystkim szybki obiad.

Fot. materiały prasowe/Polsat

466. odcinek programu „Ewa Gotuje" został wyemitowany 19 listopada. Prowadząca zaprosiła widzów na szybki w przygotowaniu obiad. Na pierwsze danie zaproponowała błyskawiczny krem z porów i gruszek.

1. Krem z pora i gruszek według Ewy Wachowicz

 Krem z pora i gruszek według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Przepis na szybką zupę Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz podała zupę w towarzystwie pieczonego boczku i smażonych krążków cebuli, dlatego danie stało się wyjątkowo sycące i aromatyczne. Na początku pokroiła jasną część porów i podsmażyła je na patelni. Następnie przygotowała gruszki, które w sezonie jesiennym są wyjątkowo pyszne. Owoce również pokroiła i dodała na patelnię do porów.

Składniki smażyła jeszcze przez chwilę, doprawiła papryką i zalała całość rosołem, a na końcu zmiksowała i zabieliła. W międzyczasie przygotowała krążki cebulowe i pieczony boczek. Jak je zrobić? Przekonaj się, klikając w powyższy przepis.

Na danie główne prowadząca podała leczo, ale co ciekawe - nie takie z garnka czy kociołka, a z piekarnika. W takim wydaniu robi się je ekspresowo i bardzo wygodnie.

2. Leczo z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz

 Leczo z pieczonych warzyw według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Leczo z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni, która uwielbia dania jednogarnkowe, podkreśliła, że takie potrawy pozwalają zaoszczędzić dużo czasu. Można je schować do słoika i zjeść w dowolnej chwili. Przygotowanie leczo z piekarnika, Ewa Wachowicz rozpoczęła od pokrojenia wszystkich niezbędnych składników. Wysmarowała naczynie żaroodporne masłem klarowanym, a następnie ułożyła produkty warstwowo. Najpierw mięso, potem cebulę, paprykę, czosnek, a na końcu pieczarki.

Prowadząca doprawiła całość solą oraz papryką ostrą i słodką wędzoną. Warzywa, bez przykrycia, wstawiła na 25 minut do piekarnika, a potem uzupełniła naczynie jeszcze o domowy przecier pomidorowy, zakryła naczynie i piekła przez kolejne 25 minut. Pięknie pachnące leczo gospodyni ozdobiła natką pietruszki i pajdą chleba.

Na deser Ewa zaproponowała pyszne bułeczki serowe z owocami. Choć wyglądają jak drożdżówki, to nie ma w nich ani grama drożdży. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, choć czas pieczenia jest nieco dłuższy.

3. Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz

 Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz, tworząc słodki deser, postawiła na owoce z puszki. Choć zastrzegła, że mogłyby być to też brzoskwinie, tym razem zdecydowała się na ananasy. Syrop, w którym były zanurzone, posłużył zamiast mleka podczas przygotowania budyniu. Prowadząca po prostu do zalewy spod owoców dodała proszek budyniowy i w ten sposób stworzyła nadzienie.

Następnie przyrządziła szybko ciasto na bazie mąki, proszku do pieczenia, twarogu, cukru trzcinowego i jajka. Wyrobiła ciasto, podzieliła na mniejsze porcje, wypełniła budyniem i owocami. Gospodyni umieściła ciasteczka w piekarniku na 25 minut w 180 stopniach, a następnie udekorowała cukrem pudrem. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1