Ewa Gotuje: Krem z pieczonych pieczarek, filet indyczy z piekarnika, placek tarty z orzechami i kakao

Ewa Wachowicz w swoich programach zachęca widzów do przygotowywania zdrowych i smacznych przepisów. W 463 odcinku opowie nieco więcej o kiszonkach, które są nie tylko niezwykle smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zaproponuje również pyszne danie główne z indykiem, a także ciasto, które idealnie sprawdzi się na jesień. Jedno jest pewne, będzie pysznie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoich programach Ewa Wachowicz wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek. Jak też mówiła i pokazywała, kisić można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Jednakże do tej pory w „Ewa gotuje” nie było jeszcze kiszenia kapusty!

– Trochę to dziwne, bo wychowałam się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i ja brałam w tym kiszeniu czynny udział, bo to właśnie do mnie należało ugniatanie warzywa w beczce. Dlatego kolejny odcinek zacznę właśnie od przygotowania takiej kiszonki – zdradza Ewa.

Rzecz jasna kapusta to nie wszystko. W kuchni autorka programu zrobi dwudaniowy obiad z deserem. Zacznie od kremowej zupy z pieczarek, a poda ją z grzankami, które zapiecze z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły, a nie wysuszyły, powinny być lekko natłuszczone.

– Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym, klarowanym masłem. Spróbujcie! Mają naprawdę niesamowity smak – podpowiada Wachowicz.

 

Na drugie danie będzie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka z kapusty.  Z kolei na deser Ewa zaproponuje placek tarty z orzechami i kakao według sprawdzonego przepisu sprzed lat. 

 

„Ewa gotuje" odcinek 463 - emisja w sobotę 29 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Murzynek z truskawkami

Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truska...

Odsłon: 27

30 min
2
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 42

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0