"Pastaman" - sztuka robienia makaronu krok po kroku!

Pastaman potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym możliwym kształcie – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów.

Fot. materiały prasowe

Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, jest niezwykle popularnym kulinarnym instagramerem, a także szefem kuchni na londyńskim 180 The Strand - to studio i artystyczna przestrzeń współpracujące z Soho House. Jest też odpowiedzialny za kuchnię w The Store X. Urodził się w Polsce, do Londynu wyjechał 6 lat temu na tydzień i został do dziś. Zaczynał bez znajomości języka, na zmywaku, ale szybko awansował na kucharza. Pracował w takich londyńskich restauracjach jak Padella i Polpo.Teraz prowadzi makaronowe warsztaty, a jego filmiki na temat makaronów można znaleźć na Instagramie.

W swojej pierwszej książce pt. „PASTAMAN" Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie. Znalazły się tu przepisy na klasyczne ciasto jajeczne oraz jego wegańskie odpowiedniki, a także wskazówki, jak przygotować makaron o rozmaitych kolorach, uzyskiwanych z naturalnych składników, i formach - od płatów do lasagne przez pappardelle i tagliatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. To także 40 pomysłów na pyszne sosy i dania na kolacje, którymi można zachwycić bliskich oraz gości. Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i jasne instrukcje.

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronem, czy jesteś pasjonatem z doświadczeniem, wsłuchaj się w rady mistrza i przygotuj z nim własne makaronowe dzieła sztuki! „PASTAMAN" w księgarniach od 13 października 2021.

Książka ukaże się nakładem wydawnictwa Buchmann. Już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
12
Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1433

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4