Ewa_Gotuje

Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Jak sprawić, aby dania z jego udziałem zasmakowały nawet największym niejadkom? Zainspiruj się naszymi przepisami na szpinak do makaronu.

Z czym łączyć szpinak i kto powinien go jeść? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Szpinak to jedno z najpopularniejszych zielonych warzyw goszczących w kuchni. Jedni go kochają, inni - nie przepadają za jego smakiem. Trzeba jednak podkreślić, że warto jeść jego zielone liście, gdyż zawierają one mnóstwo wartości odżywczych. Z czym łączyć szpinak i jak przygotować popisowe danie, które zachwyci całą rodzinę? 

Sprawdź także: Pobudza lepiej od kawy. Pij zamiast śniadania, nie będziesz czuć głodu przez kilka godzin

Szpinak - wartości odżywcze 

Szpinak to warzywo liściaste rozpowszechnione na całym świecie. Pochodzi ono z Bliskiego Wschodu, a ściślej - Persji, skąd trafił do Chin, a następnie na kontynent europejski. Ponieważ warzywo to jest odporne na niekorzystne warunki klimatyczne, dostępne jest niemal przez cały rok.To świetna wiadomość, gdyż zielone liście o delikatnym smaku stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i składników mineralnych. Warto jak najczęściej jeść szpinak - wartości odżywcze tego warzywa są naprawdę imponujące.

 Szpinak zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, w tym: 

  • witaminę C, 
  • witaminę K, 
  • witaminę A, 
  • witaminy z grupy B, 
  • żelazo, 
  • magnez, 
  • wapń, 
  • mangan, 
  • jod, 
  • potas. 

Na uwagę zasługują również cenne antyoksydanty, w tym zeaksantyna i luteina oraz flawonoidy. Jak każde warzywo, wzbogaca on dietę w błonnik pokarmowy, a co najważniejsze - wysokiej zawartości związkom odżywczym towarzyszy znikoma kaloryczność, ponieważ 100 g szpinaku dostarcza zaledwie 23 kalorie. Dzięki temu można je bez obaw włączyć do diety. Co więcej, nie ma potrzeby uwzględniania jej kaloryczności w daniach, gdyż jest ona niewielka i nie wpływa na dzienny bilans energetyczny jadłospisu. 

Szpinak - właściwości zdrowotne 

Szpinak - jako źródło wielu witamin, antyoksydantów, błonnika i składników mineralnych - wpływa w bardzo korzystny sposób na zdrowie. Wspomaga on odchudzanie, chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz redukuje ryzyko niedoborów witamin i minerałów. Jak na organizm działa szpinak? Właściwości zaskoczą niejednego.

Powyższe warzywo zawiera sporo magnezu i potasu, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi. Wspomniana zeaksantyna i luteina chronią oczy przed negatywnym wpływem wolnych rodników i rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej. 

Szpinak korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego - wspomaga pasaż treści jelitowej, redukując ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Co więcej, aktywność przeciwnowotworowa szpinaku obejmuje wspomaganie profilaktyki raka prostaty czy piersi. Jest on także źródłem żelaza, zatem może zapobiegać rozwojowi anemii

Kto powinien jeść szpinak? 

Spożywanie szpinaku jest korzystne dla większości z nas. Nie jest ono zalecane jedynie w kilku sytuacjach. Przeciwwskazaniem jest m.in. kamica nerkowa, gdyż zawiera on sporo kwasu szczawiowego. Związek ten może tworzyć z wapniem odkładające się w drogach moczowych kryształy szczawianu wapnia.

Warzywo to nie jest także wskazane dla chorych na dnę moczanową. Ponadto pacjenci stosujący antykoagulanty powinni zachować szczególną ostrożność. Zbyt duża ilość szpinaku, zawierającego witaminę K, może wchodzić w interakcje z tymi medykamentami. Jest on również źródłem goitrogenów mogących ograniczać przyswajalność jodu. Jeśli chorujesz na niedoczynność tarczycy, wyklucz go ze swojego menu

Wiesz już, kto musi zrezygnować z delektowania się powyższym warzywem liściastym. Zatem zastanówmy się teraz, kto powinien jeść szpinak. Warzywo jest rekomendowane dla kobiet w ciąży oraz planujących poczęcie, gdyż stanowi świetne źródło kwasu foliowego. Co więcej, szpinak dostarcza porcję błonnika, dlatego wskazany jest dla osób dotkniętych problemem zaparć. Dzięki obecności magnezu, potasu oraz witamin z grupy B wspomaga on pracę serca i mózgu, dlatego sprawdzi się zarówno w diecie osób aktywnych fizycznie, jak i pracujących umysłowo. 

Z czym łączyć szpinak? 

Szpinak można z powodzeniem wykorzystać w kuchni w formie świeżej i mrożonej. Pierwszy wariant dostępny jest przez cały rok i jest to tzw. szpinak baby, czyli młode, delikatne listki. Wymagają one bardzo krótkiej obróbki cieplnej - wystarczy dodać je do potrawy pod sam koniec gotowania. Co więcej, można delektować się nimi na surowo. Wówczas stanowią one doskonałą bazę do surówek czy koktajli. Mrożone liście najlepiej jest zblanszować na odrobinie rozgrzanego tłuszczu, np. masła.  

Z czym łączyć szpinak, aby wydobyć pełnię jego smaku? Podstawowa receptura na przygotowanie szpinaku jest bardzo prosta. Zielone liście bardzo lubią się z wyrazistymi komponentami, takimi jak czosnek granulowany lub świeży. Świetnie komponuje się on również z parmezanem, serami pleśniowymi, ricottą, orzechami włoskimi oraz orzeszkami piniowymi. Aby uzyskać kremową konsystencję, do szpinaku można dolać śmietankę 30% – powstanie wówczas treściwy i pożywny sos. Oczywiście nie należy zapominać o podstawowym zestawie przypraw, czyli o soli i pieprzu

Szpinak można dorzucać do wielu potraw. Surowe liście idealnie sprawdzą się jako składnik koktajli - wystarczy zblendować mleko roślinne ze szpinakiem, owocami, nasionkami chia czy płatkami migdałowymi. Świeży szpinak wzbogaca także smak sałatek, pizzy oraz tortilli. Z kolei podduszone liście mogą być łączone z makaronem oraz farszem do pierogów, naleśników, omletów oraz ciast

Szpinak do makaronu - najciekawsze inspiracje 

Zielone liście dopełniają rozmaite potrawy, w tym te na bazie makaronu. Takie danie daje duże pole do popisu, gdyż poszczególne jego komponenty można łączyć ze sobą na wiele sposobów. Szpinak do makaronu można wykorzystać w postaci świeżych lub duszonych liści. Oto kilka ciekawych propozycji. 

Klasyczną opcją jest makaron ze szpinakiem i kurczakiem. To szybkie danie można przygotować, dorzucając do ugotowanego makaronu szpinak podduszony z suszonymi pomidorami, kawałkami kurczaka, ulubionymi przyprawami i śmietanką 30%. 

Kolejna propozycja to makaron ze szpinakiem i serkiem topionym. To danie uwielbiają zwłaszcza dzieci. Ugotowane rurki penne wystarczy połączyć ze szpinakiem podsmażonym z rozgniecionym czosnkiem, dwoma trójkącikami topionego serka oraz solą i pieprzem. 

Miłośnicy grzybowych smaków na pewno pokochają makaron z kurkami lub innymi darami lasu. Oczyszczone grzyby wystarczy podsmażyć z cebulą, czosnkiem, kurczakiem, a następnie dodać do nich szpinak. Po chwili całość należy zalać śmietanką i poddusić aż do momentu zgęstnienia sosu. 

1. Makaron ze szpinakiem i burratą

 Makaron ze szpinakiem i burratą Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem i burratą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Makaron z kurczakiem, szpinakiem i marchewką

 Makaron z kurczakiem, szpinakiem i marchewką Zobacz przepis

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Makaron ze szpinakiem i parmezanem

 Makaron ze szpinakiem i parmezanem Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem i parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Makaron ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym

 Makaron ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Makaron z ciecierzycą i szpinakiem

 Makaron z ciecierzycą i szpinakiem Zobacz przepis

Makaron z ciecierzycą i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

 Makaron ze szpinakiem i pieczarkami Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Makaron ze szpinakiem i łososiem

 Makaron ze szpinakiem i łososiem Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem i łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Makaron z pesto z roszponki i szpinaku

 Makaron z pesto z roszponki i szpinaku Zobacz przepis

Makaron z pesto z roszponki i szpinaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Makaron z indykiem z dodatkiem serów i szpinaku

 Makaron z indykiem z dodatkiem serów i szpinaku Zobacz przepis

Makaron z indykiem z dodatkiem serów i szpinaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Makaron z krewetkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Makaron z krewetkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Makaron z krewetkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem

 Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem Zobacz przepis

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »

Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki bananowe

Placuszki z dodatkiem banana. Można użyć ulubionych zamienników składników.

Odsłon: 121

30 min
1
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 43

30 min
6
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 26

15 min
4
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 163

60 min
4

Polecane artykuły

8
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13