Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często gości na moim stole.
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 30
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 140
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 30
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 140
Składniki
Ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać masło i lekko podsmażyć, wlać gorące mleko oraz przyprawy i zblendować. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, dodać mięso mielone i nadal smażyć, dodać przecier pomidorowy, ketchup oraz przyprawy i smażyć do odparowania wody. Blaszkę albo brytfankę wysmarować masłem. Wyłożyć usmażone mięso, na to zblendowane ziemniaki i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowa. Porada: Zaraz po upieczeniu jest ciężko ją wyjąć w jednym kawałku. Ja zostawiam ją do wystudzenia i stężenia. Później wstawiam ją ponownie do piekarnika na 5-10 minut do podgrzania i wtedy kroi się bardzo dobrze. Można posypać szczypiorkiem, pietruszką lub inną zieleniną.