Sponsorowane

5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podpowiadamy pięć przepisów na mięsa z grilla, którymi zachwycimy gości. Również tych najmłodszych!

Stopień wysmażenia steka zależy od naszych indywidualnych preferencji / materiały promocyjne

Materiał na zamówienie marki Sokołów

Kanapka z wołowiną z grilla

Do przygotowania tej kanapki potrzebować będziemy steka wołowego z rostbefu lub antrykotu , na przykład od Sokołowa. Do tego 2-3 bułki typu ciabatta lub jednej bagietki francuskiej, którą pokroimy na trzy równe części. Przygotujmy również garść świeżej rukoli lub innej ulubionej sałaty, pomidora malinowego, 50 g czerwonej cebuli, 100 g mozzarelli i 50 g majonezu. Potrzebować będziemy również soli, pieprzu i oleju.

Stek wyjmujemy z lodówki 15-20 minut przed grillowaniem. Rozpalamy grilla. Mięso bezpośrednio przed położeniem na ruszcie osuszamy, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz nacieramy odrobiną oleju. Gdy płomienie znikną i węgiel zacznie się żarzyć, układamy steki na ruszcie. Grillujemy z obydwu stron do ulubionego poziomu wysmażenia i odkładamy w ciepłe miejsce na 2-3 minuty.

Aplikacja StekTimer pomoże uzyskać ulubiony poziom wysmażenia / materiały promocyjne

W tym czasie rozcinamy pieczywo w poprzek na pół, ale nie do końca. Rozkładamy je i wrzucamy na rozgrzanego grilla. Gdy już się nieco zarumieni, smarujemy je majonezem. Na dolną część kładziemy sałatę, pokrojone w plastry pomidory i cebulę. Mozzarellę rozdrabniamy w palcach i również układamy na spodzie bułki. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien i wkładamy do kanapki. Składamy obydwie części bułki i tak przygotowaną podajemy gościom.

Sałatka z polędwicą wołową marynowana w piwie

Mięso marynujemy w piwie przez 15 minut / materiały promocyjne

Marynowanie polędwicy wołowej zajmie nam parę chwil, danie przyrządzimy więc w dniu grillowania. Wystarczy przygotować 400 g polędwicy wołowej Sokołów, 160 g sałaty lodowej, 160 g sałaty rzymskiej, 200 g pomidorków cherry, 60 g grzanek, 100 g parmezanu, 2 jajka, 200 ml ciemnego piwa, olej roślinny, pieprz i sól. Potrzebować będziemy również składników na sos: 130 g majonezu, 10 g anchois, ząbku czosnku i 10 g parmezanu.

Jajka gotujemy na miękko (przez 3 minuty), w tym czasie oczyszczamy polędwicę i koimy ją na plastry o grubości 1,5 cm. Następnie zalewamy mięso ciemnym piwem i marynujemy przez 15 minut. Po tym czasie osuszamy mięso i przyprawiamy je pieprzem i solą oraz nacieramy olejem. Następnie wrzucamy je na mocno rozgrzany ruszt i smażymy dwie minuty z każdej strony. Po zdjęciu z grilla odkładamy na 2 minuty w ciepłe miejsce, a następnie kroimy polędwicę w cienkie plastry.

Jak przygotować sos? Czosnek i anchois siekamy drobno. Dodajemy majonez i parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obydwie sałaty rwiemy, dodajemy do nich przekrojone na pół pomidorki, następnie zalewamy sosem i posypujemy parmezanem i grzankami. Na wierzchu kładziemy plastry grillowanej polędwicy wołowej oraz przekrojone na pół jajka.

Szaszłyki z kiełbasą śląską i ananasem

Szaszłyki pieczemy na grillu około 30 minut / materiały promocyjne

Potrzebujemy 4-5 sztuk śląskiej kiełbasy Sokołów, jednego niedużego batata, jednego pora, ćwiartki świeżego ananasa i jednej czerwonej papryki. Do przyrządzenia marynaty przygotujmy sobie cztery łyżki oleju, jedną łyżeczkę miodu, tyle samo musztardy, jeden ząbek czosnku i kawałek papryczki chili oraz sól. Z kolei sos przyrządzimy z trzech łyżek domowego sosu pomidorowego lub ketchupu oraz jednej łyżeczki przyprawy curry.

Wszystkie składniki marynaty blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W oddzielnej miseczce sos pomidorowy mieszamy z przyprawą curry. Kiełbasę kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Batata obieramy i kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki. Z kolei ananasa obieramy, wykrawamy twardy środek i kroimy w kostkę o grubości około 1,5 cm. W kostkę kroimy również paprykę, a w plastry – pora. Nacieramy warzywa marynatą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nakłuwamy wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków. Pieczemy je na grillu przez około 30 minut, aż kiełbasa ładnie się zarumieni. Szaszłyki podajemy z sosem pomidorowym.

Burger wołowy z grillowanymi warzywami

Nie tylko burgery, ale również bułki podpiekamy na grillu, by były ciepłe i chrupiące / materiały promocyjne

Do przygotowania tego dania potrzebować będziemy 1 opakowanie burgera wołowego Grill House Sokołów, kilka sztuk ogórków konserwowych, jedną cukinię, kilka sztuk boczniaków, pomidora, kilka plastrów sera żółtego, dwie bułki do hamburgerów oraz drobinę ketchupu i majonezu.

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ogórki, pomidora i cukinię należy pokroić na plastry. Boczniaki i cukinię pokrojoną w plastry należy grillować z obydwu stron. Następnie kładziemy na grill burgera wołowego Grill House Sokołów i grillujemy również z obydwu stron.

Aby burger był jeszcze smaczniejszy, bułki również możemy podpiec na grillu. Zarumienione pieczywo smarujemy ketchupem i majonezem. Następnie na jedną część bułki kładziemy przygotowane wcześniej warzywa oraz grillowane mięso i plaster żółtego sera i przykrywamy drugą częścią bułki.

Pudełka z grillowanymi kiełbaskami dla dzieci

Warzywa i kiełbaski pieczemy w pudełkach z folii aluminiowej / materiały promocyjne

Jak wiadomo, dzieci nie przepadają za skomplikowanymi smakami. Dla nich z pewnością największym smakołykiem będą kiełbaski, a jeśli podamy je w atrakcyjny sposób, na przykład w pudełkach (zamiast na talerzach), szansa na zjedzenie posiłku wzrasta. Przygotujmy zatem dwa opakowania kiełbasek Sokoliki, cukinię, batata, dużą czerwoną paprykę, cztery łyżki kukurydzy z puszki i sos pomidorowy (lub ketchup).

Dla starszych dzieci można przygotować również marynatę. Będzie się ona składać z trzech łyżek oleju rzepakowego, dwóch ząbków czosnku, jednej łyżki drobno posiekanych listków bazylii, jednej łyżeczki słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu.

Jak przygotować marynatę? Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty. Batata obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak paprykę i cukinię. Kiełbaski nacinamy i kroimy na trzy części. Warzywa z kiełbaskami wrzucamy do miski z marynatą i odstawiamy na 15 minut. Pudełeczka składamy z folii aluminiowej. Wrzucamy do nich wszystkie składniki, a następnie przykrywamy folią i umieszczamy na rozgrzanym grillu na kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną.

Materiał na zamówienie marki Sokołów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 895

60 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 99

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

0
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6