Ewa_Gotuje

Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim bazylia, mięta, oregano czy też tymianek. A co z lubczykiem? To jedno z tych ziół, które nieodmiennie kojarzą nam się z miłością. Czy prawidłowo?

Do czego używać lubczyku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Lubczyk nadal jest mało znanym ziołem w Polsce. A szkoda - przecież jego smak jest obłędny. Magda Gessler niejednokrotnie podkreśla, że nie ma to, jak lubczyk w rosole. Czy jednak ta roślina sprawdzi się też w innych przepisach? Czy nadaje się wyłącznie do rosołu? I co lubczyk ma wspólnego z maggi? 

Sprawdź także: Co zrobić, żeby mięso na grillu nie wysychało? Będzie miękkie i soczyste

Co to jest lubczyk?

Prawdopodobnie słyszeliście tę nazwę - chociaż w Polsce przyprawa nie jest bardzo popularna (pochodzi z Afganistanu i Iranu), coraz częściej pojawia się w przepisach. No dobrze, ale co to jest lubczyk i jak można go używać? Lubczyk to bylina z rodziny selerowatych (baldaszkowatych). To roślina wieloletnia, więc jeśli zasadzicie ją w ogródku, możecie cieszyć się jej smakiem nie tylko przez jeden sezon.

Lubczyk z pewnością rozpoznacie od razu, gdyż jest to zioło znacznie wyższe od innych - krzaki mogą wyrosnąć nawet na półtora metra. Przyprawę stanowią liście lubczyku, które można podawać w formie suszonej bądź świeżej. Przypominają trochę liście selera, choć pachną już zupełnie inaczej. Zapach lubczyku to czyste umami, dlatego wiele osób twierdzi, że zioło pachnie jak maggi.

Jak wygląda lubczyk?

Powiedzieliśmy już co nieco na temat tego, jak wygląda lubczyk. Jest to wysokie zioło, które może sięgać nawet do półtora metra. Bardzo łatwo pomylić liście z selerem, choć w przypadku lubczyku są one trochę dłuższe. Są intensywnie zielone. Lubczyk nie jest spotykany jako roślina dzika - znajdziemy ją raczej w ogródku niż na łące. W sklepach, oprócz suszonego lubczyku, znaleźć możecie także korzeń. Jest to produkt leczniczy, nie zaś przyprawa. Wykorzystuje się go przede wszystkim przy niewydolności nerek i innych chorobach dróg moczowych. 

Lubczyk - wartości odżywcze

Co kryje w sobie lubczyk? Wartości odżywcze tego zioła z całą pewnością warto mieć na uwadze. W korzeniach lubczyku znaleźć możemy skrobię, olejki lotne, fitosterole, polifenole, kwasy organiczne i kumarynę. Jeśli wydaje wam się, że słyszeliście już o tej ostatniej substancji, macie rację. Kojarzy się ona przede wszystkim z cynamonem, głównie z odmianą kasja.

Kumaryna charakteryzuje się właściwościami przeciwbólowymi, uspokajającymi, przeciwobrzękowymi i rozkurczowymi. Jest także przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni przed działaniem wolnych rodników, podobnie jak polifenole zawarte w lubczyku. Kumaryna ma także właściwości przeciwwirusowe. Dlatego, jeśli dodacie lubczyk do rosołu, będzie on jeszcze lepszym „lekarstwem” na przeziębienie.

Oprócz tego, tak jak wspominaliśmy, korzenie pomagają dbać o układ moczowy, ale też pokarmowy. Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i zmniejszają zbyt dużą fermentację w jelitach. Jeśli borykacie się z częstymi gazami i wzdęciami, korzeń lubczyku warto dodać do swojej diety.

A co mogą zapewnić nam liście lubczyku? Jest to przede wszystkim bardzo znany naturalny afrodyzjak. Tak, nazwa nie wzięła się znikąd. Lubczyk rzeczywiście może wpłynąć na libido. W lubczyku znajdziemy niewiele kalorii, a także 3,5 gramów białka, 3 gramy błonnika oraz 5 gramów węglowodanów (wszystko w 100 gramach rośliny).  

Czy lubczyk można jeść na surowo?

Z lubczyku jako przyprawy najczęściej korzystamy wtedy, gdy liście są ususzone. Wrzucamy wtedy odrobinę do bulionu czy marynat. Niektórzy jednak zastanawiają się, czy lubczyk można jeść na surowo. Odpowiedź jest prosta - jak najbardziej.

Liście lubczyku mają bardzo charakterystyczny smak, który z pewnością nie każdemu będzie odpowiadać. Jeśli jednak lubicie lubczyk, możecie zajadać go na przykład w pesto. Pesto lubczykowe wymaga tylko kilku składników: młodego lubczyku, ziaren słonecznika, czosnku i odrobiny oliwy. Jest naprawdę doskonałe do makaronu i kanapek. Liście mogą być stosowane także jako dodatek do sałatek czy gulaszów. Korzeń stosuje się głównie jako przyprawę do mięsa czy zup.

Czy lubczyk to maggi?

Nie do końca, choć nie da się nie zauważyć, iż lubczyk pachnie dokładnie tak, jak znana i lubiana przez wielu Polaków przyprawa. Smak umami maggi zawdzięcza właśnie lubczykowi. Ta przyprawa stanowi istotny składnik maggi i innych produktów dodających potrawom smaku. Lubczyk w Europie występuje nawet pod nazwą Maggi. Cóż, o tym nie da się tak po prostu zapomnieć. Jeśli ciekawi was, jak można zrobić domowe maggi, koniecznie sprawdźcie przepis poniżej. Przepis na domowe maggi sprawdzi się zwłaszcza w tych domach, w których ta przyprawa jest używana często do zup, sosów i mięs.

Jak zrobić domowe maggi?

To wcale nie tak trudne, jak może się wydawać. Zamiast kupować gotowy produkt, który zawiera tylko śladowe ilości lubczyku, lepiej skorzystać z tego sprawdzonego przepisu, który bardziej przypomina oryginalną recepturę wymyśloną przez Juliusa Maggi. Domowa przyprawa maggi będzie zdrowsza, bardziej esencjonalna i naprawdę pyszna.

Jak zrobić domowe maggi? Do przygotowania przyprawy przyda wam się lubczyk - pół kilograma, sól morska, cukier oraz suszone grzyby i woda. Lubczyk i grzyby odpowiadają za smak umami, natomiast sól i cukier dodają dwóch kolejnych, niezbędnych smaków do przyprawy. Stanowią także świetne konserwanty.

Zacznijcie od umycia i osuszenia lubczyku. Następnie poszatkujcie go dokładnie i wsypcie do niewielkiego garnka. Zalejcie całość wodą - wystarczy litr, jeśli chcecie, by przyprawa była bardzo esencjonalna. Można jednak trochę zwiększyć tę ilość. Wsypcie 70 gramów soli oraz dwa niewielkie suszone grzybki. Gotujcie całość na małym ogniu przez pół godziny.

W tym czasie możecie przygotować karmel ze 100 gramów cukru. Wystarczy, że roztopicie go na patelni - musi stać się brązowy. Następnie dodajcie do niego małą szklankę wywaru z lubczyku. Mieszajcie, a całość wlejcie do garnka. Gotujcie jeszcze przez kilka minut. Całość należy odcedzić, by pozbyć się liści lubczyku. Płyn wlejcie do buteleczki.  

Domowa pasta maggi

 Domowa pasta maggi Zobacz przepis

Domowa pasta maggi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do czego używać lubczyku?

Doskonale wiemy, że świetnie sprawdzi się jako przyprawa do wszelkiego rodzaju bulionów. Zwłaszcza do tych, które bazują wyłącznie na warzywach. Dzięki lubczykowi możecie uzyskać smak umami, który zwykle zawdzięczamy mięsu.

Do czego używać lubczyku? Jako przyprawę do leczo, gulaszu, pasztetów czy też marynat - zwłaszcza do karkówki. Liście możecie zmielić na pesto lub wrzucić do świeżej sałatki. Ryba z lubczykiem również jest pyszna - zwłaszcza pieczona w całości. Nasiona lubczyku dodaje się nawet do chleba. Istnieje naprawdę wiele sposobów na to, by włączyć lubczyk do naszego menu.

Jeśli macie ogródek, czas pomyśleć o tym, by zasadzić lubczyk. Ta przyprawa odmieni wiele dań, które przyrządzacie każdego dnia.  

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 23

60 min
3
30 min
42
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13