Sezon na truskawki

Regionalne produkty i łatwe przepisy w kuchni Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz lubi sięgać po regionalne przepisy i lokalne produkty, dlatego tym razem postanowiła wybrać się do pobliskiej bacówki po wędzone serki. Wykorzystała je do przyrządzenia pysznej przekąski oraz dania głównego. Na deser zaserwowała jeden z ulubionych smakołyków, który gościł na jej weselnym stole.

Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

494. odcinek programu „Ewa gotuje” prowadząca rozpoczęła od przejażdżki rowerem na halę barankową po oscypki. Regionalny produkt ze swoich rodzinnych stron użyła do przygotowania przystawki – przypieczonych serków z domową konfiturą z żurawin oraz do drugiego dania – wegetariańskiej zapiekanki warzywnej. Ponieważ w kuchni Ewy Wachowicz nie może się nic zmarnować, w daniu znalazły się również gotowane ziemniaki, które pozostały jej z poprzedniego obiadu.

Jak co tydzień, gospodyni zachwyciła widzów także przepisem na wyborne ciasto – tym razem był to sernik na zimno z mango i marakują.

Domowa konfitura z żurawiny według Ewy Wachowicz

 Domowa konfitura z żurawiny według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Domowa konfitura z żurawiny według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domową spiżarnię warto zaopatrzyć w konkretny wybór domowych przetworów. Jednym z przepisów godnych uwagi jest konfitura z żurawin, która będzie stanowiła uniwersalny dodatek zarówno do deserów, jak i słonych przekąsek. Ewa Wachowicz ten specjał wykorzystała do pieczonych serków górskich.

Oscypek z rusztu z żurawiną według Ewy Wachowicz

 Oscypek z rusztu z żurawiną według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Oscypek z rusztu z żurawiną według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcąc wydobyć słodycz z żurawiny, gospodyni w pierwszej kolejności wstawiła owoce do zamrażalnika, następnie przespała do garnka i zasypania cukrem. Żurawinę dusiła pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodała obrane i starte na tarce jabłka. Całość podgotowała jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Gorącą konfiturę przełożyła do czystych, wyparzonych słoików, które szczelnie zakręciła, obróciła do góry dnem i odstawiła do wystudzenia. Dzięki temu przetwory nie wymagają pasteryzacji.

Minizapiekanki warzywne według Ewy Wachowicz

 Minizapiekanki warzywne według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Minizapiekanki warzywne według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne, Ewa Wachowicz zaserwowała pyszną warzywną zapiekankę. Przygotowanie potrawy zaczęła od rozgrzania oliwy na patelni i podsmażenia posiekanego pora. Następnie dodała gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia oraz różyczki podgotowanego brokułu. Zapiekankę zalała sosem z jajek i śmietanki. Nie zabrakło również sera – gospodyni wykorzystała starte na tarce regionalne oscypki. Składniki przełożyła do kokilek i wstawiła do pieca na około 20 minut.

Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz

 Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz zrobiła znakomity sernik z mango. Spód do ciasta gospodyni wykonała z pokruszonych ciasteczek i roztopionego masła. Następnie zabrała się za serową masę. Tłusty twaróg połączyła z pulpą z mango, cukrem i sokiem z cytryny. Do miski z masą dodała również ubitą na sztywno wysokoprocentową śmietankę oraz rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wszystkie składniki zmiksowała na gładki krem i przelała na ciasteczkowy spód. Ciasto wstawiła do lodówki.

Sernik na zimno udekorowała bitą śmietaną, pestkami marakui i plasterkami świeżego mango.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 494. odcinek

Opracowała: Diana Polska-Pękala

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 68

30 min
0
15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 98

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 236

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

131
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3