Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny przepis dla zabieganych - zapiekanka makaronowa z szynką i serem. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek wędlin, które zalegają nam w lodówce. Niewiele pracy, a efekt zachwyca.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Surowy makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu.
W misce łączymy słodką śmietankę z wodą, mąką, cukrem, przyprawami i ziołami. Składniki mieszamy. Sos przelewamy do rondelka. Podgrzewamy do zagotowania.
Gorący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Składniki mieszamy tak, aby sos pokrył całościowo makaron oraz szynkę.
Ser ścieramy na tarce, oprószamy nim zapiekankę.
Naczynie żaroodporne przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Zapiekankę makaronową pieczemy przez około 30-35 minut, do miękkości.