Grill - temat specjalny

Trwa Restaurant Week w Warszawie - odkryj TOP 5 festiwalowych restauracji!

Do 31 sierpnia trwa przedłużona edycja Restaurant Week w Warszawie. Dobrze zjemy w blisko 25 warszawskich restauracjach.

Fot. materiały prasowe

ARUBA

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Warszawy restauracja Aruba specjalizująca się w pieczonych żeberkach. To mocny debiut tej edycji Restaurant Week!. W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Chefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. wegański strogonow z boczniakami i konfiturą z czerwonej cebuli czy w opcji mięsnej burger z szarpaną wieprzowiną, domowym majonezem i chrupiącymi warzywami. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

CZARNE CZERWONE ZŁOTE

Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Czarne Czerwone Złote to jedyny WINEbar i sklep winiarski w Warszawie, w którego ofercie znajdziemy ponad 70 najlepszych, niemieckich win. Zlokalizowany w urokliwej kamienicy z XIX wieku zaprasza do skosztowania przepysznych dań wprost z ręki Chefa Pawła Rosińskiego. Serwowane dania idealnie pasują do wina, którego jest tu pod dostatkiem. Na talerzach znajdziemy takie pyszności jak wolnogotowana polędwiczka wieprzowa ze świni puławskiej podana z aksamitnym puree ziemniaczanym, młodymi warzywami oraz sosem rozmarynowym. Miłośnicy wege zjedzą tu Vege gołąbka z paloną kaszą gryczaną, warzywami, boczniakiem królewskim podany z sosem marchewkowym oraz chrustem ziemniaczanym.

BURSZTYNOWA BISTRO

W te wakacje koniecznie zajrzyjcie również do Bursztynowa Bistro.To restauracja z wyjątkowym klimatem, który tworzą polskie sery długodojrzewające: Bursztyn, Szafir i Rubin. Chef Wojciech Kaza, w niezwykle ciekawy sposób wkomponowuje je do każdego z dań - od tradycyjnych fondue czy zupy serowej aż po nowatorskie kompozycje deserowe. Co czeka na Gości w ramach festiwalowego menu? Same pyszności, a wśród nich aksamitna zupa serowa, szafirowy makaron tagliatelle nero z kurkami i bobem. W wersji mięsnej zjemy wołowe carpaccio z serem Bursztyn, rukolą i oliwą truflową czy poliki wołowe z bursztynowo - ziemniaczanym puree i glazurowanymi warzywami. Zdecydowanie polecamy ten przystanek na kulinarnej mapie Warszawy!

STOLICA

W Warszawie warto wybrać się do... Stolicy! To elegancka restauracja zlokalizowana przy kameralnym placu Szeroki Dunaj (dawny targ warzywny z czasów przedwojennych) na warszawskim Starym Mieście. Wystrój nawiązuje akcentami do dwudziestolecia międzywojennego, wykorzystując stylistykę art nouveau. Zjemy tu potrawy kuchni polskiej w tradycyjnym oraz nowoczesnym ujęciu, a także kilka wybranych, włoskich makaronów dla wymagających. Na Festiwal Chef przygotował wyjątkowe menu. W menu wege króluje risotto z kurkami, porem i natką pietruszki podane z sałatką z rukoli i pomidorków cherry. Na miłośników mięsa czekają natomiast żeberka wieprzowe w sosie z wędzonej śliwki, podane na pieczonych z ziołami ziemniakach w towarzystwie sezonowej sałatki. Palce lizać!

DZIEŃ I NOC

Jak sama nazwa wskazuje, restauracja inspiruje w DZIEŃ, a bawi w NOC'y. To nowoczesny koncept, który łączy restaurację z miejscem kulturalnych wydarzeń oraz koktajlbarem. Na Gości czeka międzynarodowa kuchnia korzystająca z dobrodziejstw miejscowych dostawców i postindustrialne wnętrza wypełnione zielenią i kolorem, przesiąknięte niepowtarzalną historią Hal Mirowskich. Podczas Festiwalu zjemy tu dorsza w tempurze z sosem holenderskim, papryką, czarną soczewicą i groszkiem z miętą. W wersji mięsnej czeka na nas m.in. tagliatta wołowa, puree z gorczycą, warzywa sezonowe, sos szpikowy. Propozycje deseru i przystawki sprawdzicie na stronie www.RestaurantWeek.pl. Smacznego!

Festiwal potrwa do 31 sierpnia 2021 roku. Ciepłe, letnie wieczory to doskonały moment na degustacje, poznawanie nowych miejsc oraz znakomitego, bestsellerowego menu. Nie czekaj - najlepsze stoliki szybko znikają!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 195

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 91

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4