Grill - temat specjalny

Kulinarne sąsiedztwo - cykl kolacji pokazujących więzy kuchni polskiej i niemieckiej

W tym roku Polska i Niemcy obchodzą 30. rocznicę podpisania „Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy”. Powiązania między Polską i Niemcami to nie tylko relacje polityczne i go-spodarcze, ale także relacje społeczeństw obywatelskich i podobieństwa na płaszczyźnie lifestylu czy kuchni.

Fot. materiały prasowe

W ostatnich dniach listopada, na zaproszenie Ambasady Niemiec w Polsce, w czterech polskich miastach zagoszczą trzy znakomite niemieckie szefowe kuchni, członkinie ruchu Slow Food. Wraz z polskimi szefowymi i szefami kuchni przygotują nowoczesne menu, inspirowane tradycyjną kuchnią obu narodów, ale oparte na lokalnych, sezonowych polskich produktach.

Trzy niemieckie szefowe kuchni, Luka Lübke, Barbara Stadler oraz Katharina Bäcker, odwiedzą Warszawę (24 listopada), Białystok (25 listopada), Lublin (27 listopada) oraz Łódź (29 listopada). W każdym z miast wraz z lokalnym szefem lub szefową kuchni przygotują czterodaniową kolację.

Jej menu będzie niespodzianką dla gości - zostanie zbudowane na bazie najlepszych sezonowych produktów wybranych na lokalnym targu i od dostawców restauracji. Do każdego z dań dobrane zostanie wino z portfolio Wines of Germany oraz polskich winnic.
- Za każdym razem będziemy tworzyć spontanicznie nowy zespół, by świeżym okiem spojrzeć na nasze kulinarne tradycje. Nie chcemy powtarzać znanych przepisów i przygotowywać klasycznych dań.

Chcemy wspólnie, na nowo, odkryć znane motywy i tym samym pokazać, czym naszym zdaniem jest współczesna kuchnia. Chcemy w odpowiedzialny sposób spojrzeć w przeszłość i zastanowić się, jak sprawić, by to, co jemy, było zdrowsze i lepsze - zarówno dla nas, jak i dla planety, na której wszyscy żyjemy - tłumaczy intencję niemieckich szefowych Luka Lübke.

Fot. Katharina Bäcker, Luka Lübke, Barbara Stadler


W Warszawie gospodynią kolacji w należącej do Kręglickich Fortecy będzie Agata Wojda, uznana szefowa kuchni, która kilkakrotnie zdobyła wyróżnienie Bib Gourmand przewodnika Michelin oraz tytuł najlepszej kobiety szefa w Polsce zdaniem twórców przewodnika kulinarnego Gault & Millau.

W Białymstoku niemieckie szefowe odwiedzą Annę Drelichowską (Kwestia Czasu), ambasadorkę akcji Chefs for Change. Anna Drelichowska, jako pierwsza w mieście, wprowadziła w swojej restauracji odrębną, roślinną kartę.

Przewodnikiem po Lublinie będzie Jakub Piętowski (2 PI ER), który w codziennej pracy czerpie z bogatego dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny.

W Łodzi kolacja odbędzie się w historycznym budynku Ogrodów Geyera, w nowo otwartej restauracji Ukryte Rzeki, pod sterami Michała Bartczaka i Tomasza Janczewskiego.

Zaproszenia na kolacje będzie można m.in. wygrać w konkursach organizowanych przez restauracje oraz lokalne media.

Chcesz wygrać zaproszenie na jedną z niepowtarzalnych kolacji? Weź udział w naszym konkursie. Kliknij!

Niemieckie szefowe kuchni są członkiniami Slow Food Cooks' Alliance - sieci kucharzy z całego świata, których jednoczy chęć pokazania, jak istotną rolę pełnią szefowie kuchni w kreowaniu kulinarnych trendów, a tym samym, jaka spoczywa na nich odpowiedzialność w kontekście pogłębiającego się kryzysu klimatycznego.

Członkowie Cooks' Alliance bronią bioróżnorodności żywności na całym świecie, poprzez świadomy wybór używanych przez siebie produktów i stawianie na sezonowość oraz lokalność, wspierają małych, lokalnych producentów, zwracają uwagę na ograniczenie odpadów w restauracji. Prowadzą też szereg projektów edukujących szefów kuchni i kucharzy na całym świecie. Koordynatorem projektu jest Ambasada Niemiec w Warszawie. Partnerami projektu są: Niemiecki Instytut Wina (Wines of Germany), Niemiecka Centrala Turystyki w Polsce oraz polskie winnice: Srebrna Góra z Krakowa i Silesian.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
15 min
6
15 min
4
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 99

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

9
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2