Festiwal najlepszych restauracji inspirowany lokalnością

Już w dniach 23-31 października odbędzie się festiwal najlepszych restauracji RESTAURANT WEEK. W najwięks zym i najważniej s zym ogólnopolskim święcie Restauracji udział weźmie ponad 150 najlepszych restauracji w najważniejszych polskich miastach.

Jesienna edycja RESTAURANT WEEK inspirowana jest lokalnymi smakami i składnikami. Po raz pierwszy odbędzie się też w całej Aglomeracji Śląskiej i Bielsku-Białej. Festiwal najlepszych restauracji RESTAURANT WEEK odbywa się od 2014 roku. Uczestniczą w nim starannie wybrane, najlepsze i najbardziej autorskie Restauracje największych polskich miast. To święto rosnącego poziomu polskiej sceny restauracyjnej oraz niepowtarzalna okazja na poznanie najlepszych Restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Misją Festiwalu jest wspieranie rozwoju oraz promocja polskiej wysokiej jakości sceny restauracyjnej poprzez cykliczne, konsekwentne przybliżanie jej Gościom. W krótkim czasie RESTAURANT WEEK na stałe wpisał się w kalendarz ważnych miejskich wydarzeń w Polsce. Zainteresowanie wcześniejszymi edycjami festiwalu przerosło znacznie oczekiwania organizatorów; wzięło w nich udział już ponad 40 tyś. Gości, z czego 25 tyś. w ostatnim ogólnopolskim wydarzeniu. Uczestniczące Restauracje na festiwal przygotowują popisowe trzydaniowe doświadczenie restauracyjne (przystawka, danie główne, deser) w promocyjnej cenie 39PLN, mogą więc w pełni opowiedzieć swoją historię. Nowością jest idea przewodnia festiwalu, którą w tej edycji będzie lokalność -­‐ zarówno lokalne tradycje kulinarne, jak i składniki. Restauracje przygotowują więc dania i menu kreatywnie inspirowane lokalną kuchnią i świeżymi, regionalnymi produktami. Po raz pierwszy festiwal będzie miał edycję na Sląsku, obejmując swym zasięgiem prawie całą Aglomerację Sląską w ramach cieszącego się już ogromnym zainteresowaniem.

SILESIA RESTAURANT WEEK

Nowością są też wydarzenia towarzyszące, które odbędą się w Warszawie. Wraz m.in. z Domem Spotkań z Historią, FoodLab Grzegorza Łapanowskiego i restauracją Der Elefant organizatorzy zapraszają na wykłady ("Historia warszawskiej gastronomii"), spacer historyczno-­‐gastronomiczny, warsztaty z szefami kuchni i zdrowego gotowania dla dzieci, wystawę zdjęć, czy debatę "Czy warto pakować się w gastronomię?". Dla swoich Gości organizatorzy przygotowali także konkursy fotograficzne i recenzenckie, w których nagrodami są piekarniki Samsung Dual Cook, pozwalające na przygotowanie dwóch potraw jednocześnie, w różnych temperaturach i trybach, zachowując aromaty obu dań.

Restauracje uczestniczące w Festiwalu:

WARSZAWA:

Berek / Bistro Renoma Caffee / Brasserie Warszawska / BYDŁO i POWIDŁO Meating Place / Delikatesy Esencja / Der Elefant / Dos Tacos -­‐ Mexican Grill / DOM / El Popo / Flambeeria / Gar Jakubiaka / Jung & Lecker / Kuchnia Funkcjonalna/ Kuchnia Warszawska / La BlaBla / La Tomatina / L'Arc Varsovie / Le Victoria Brasserie Moderne / Restauracja Marconi / Restauracja Mandala Centrum / Restauracja Mandala Mokotów / Meltemi Tawerna Grecka / Mercato Bar Delikatesy Próżna / Mercato Bar Delikatesy Piękna / Między Ustami / Miłość Kredytowa 9 / MOMU.gastrobaru / my'o'my / Restauracja Oliva / Pantai Warsaw / Przegryź / Przystawki / Ristorante Repubblica Italiana -­‐ włoskie klimaty na Saskiej Kępie / Santorini Tawerna Grecka / SHOKU / Słony / Solec 44 / SpaccaNapoli / Restauracja St.Antonio / SUEÑO Tapas & Cocktail Bar / Superiore / Traworia Boccone / Traworia Murano / WHY THAI food&wine / Wootwórnia / Restauracja Z57 / Zest by Kibart / Zorza

SILESIA:

Beksien / BrickKrakowska18 Cafe Restaurant & Wine Bar / Restauracja Galeria Blu / Cadenza / Restauracja C'est si bon / Cooler Food / Dworek New Restaurant / Kryształowa / Magiel Kulinarny / Mańana Bistro & Wine Bar / moodro Cafe&Restaurant / Prosecco Bistro & Wine Bar / Punkt "G"astronomiczny Bistro&Bar / Smak do kwadratu / Staromiejska 13 / Sushi Do / SzAMMa / Sztolnia. Chleb, Mięso, Wino / Restauracja UMAMI / WunderBAR / Zaklęty Czardasz Restauracja Katowice i Winiarnia / Zielony Ogród w Zabrzu

KRAKÓW:

Alpino /Barka / Biała Róża / Bon Appetit / Corleone / Dystrykt One / Edo Fusion / Klimaty Południa / Moo Moo Steak & Burger Club / Musso Sushi / Nine kitchen / Papryczki 5 / Scandale Royal / Sopranos / TAO by Zen -­‐ Teppanyaki & More / Trufla / Trzy Papryczki / Włoska

POZNAŃ:

3kolory / Avocado Restaurant & Wine / Bazar 1838 / Cocorico Café & Restaurant / Concordia Taste / Dąbrowskiego 42 Restauracja Kawiarnia Strefa Dziecka / Restauracja Estella / Flavoria Andersia Hotel / Lalucciola -­‐ Podolany / MOMO love at first bite / NIFTY No. 20 / Piano Bar Restaurant & Café / Sauté / Weranda lunch & wine / WHY THAI food&wine / Zielona Weranda caffe&ristorante

TRÓJMIASTO:

bliżej / Casino Diner / Chwila Moment / Coco Cafe Club & Restaurant / Fidel / Główna Osobowa / Grono di Rucola / INK PURO Hotel Gdańsk / Jadalnia Pod Zielonym Smokiem / Krew i Woda / Marmolada Chleb i Kawa / Mówisz i MASZ /Neighbours Gdynia / Panaya Thai Restaurant / Panorama Gdynia / Serio / Stacja Deluxe

WROCŁAW:

ALYKI Nasza Restauracja / Czarymary Restauracja / Dobra Karma / Kempa / La Fée Verte / La Folie / Le Chef / Mlekiem i Miodem / Nadodrze -­‐ Cafe Resto Bar / OKWineBar / Olszewskiego 128 / Pappatore / Traworia Pasta & Vino / Restauracja Patio / Vertigo Jazz Club & Restaurant

Do zobaczenia przy stole!
Informacje i rezerwacja stolików: www.restaurantweek.pl

Źródło: informacje prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 334

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 109

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4