Festiwal kwaśnicy!

Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy ma zaszczyt zaprosić wszystkich Państwa na JUBILEUSZOWY DZIESIĄTY Światowy Festiwal Kwaśnicy.

Generalny Kucharz a zarazem organizator imprezy Barbara Czul, oprócz głównego bohatera, jakim jest Kwaśnica zachęci Państwa do skosztowania dania przywiezionego do Żywca przez rodzinę Habsburgów, czyli kaczki. Zainaugurowany zostanie konkurs pod nazwą "Kaczka w tradycji kulinarnej miasta Żywca", który przybliży publiczności walory tej potrawy. Telewizja TVS z ekipą kulinarnego programu "Śląskie od Kuchni" po raz pierwszy zawita do Żywca i weźmie udział w Światowym Festiwalu Kwaśnicy.


Znakomity duet prowadzących: Wiesława Amborsa, Prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz górala rodem z Zawoi, Piotra Jezutka, w swoim popularnym kulinarnym show nie tylko opowiedzą o tradycji, kulturze Żywca oraz o samym Festiwalu Kwaśnicy i atrakcjach mu towarzyszących, ale przede wszystkim wezmą udział w tegorocznym konkursie kulinarnym i w ramach swojego programu przygotują potrawę tematyczną, w której prym będzie wiodła kaczka. Zgodnie z koncepcją programu mistrz polskiej kuchni i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Wiesław Ambros zdradzi swój przepis na danie z kaczką w roli głównej i spróbuje nauczyć sztuki jej przyrządzania swojego ucznia, Piotra Jezutka.

 

To jednak nie wszystko! W loży jury oceniającego konkurs zasiądzie sam Wiesław Ambros, któremu przypadnie zaszczyt poddawania ocenie kulinarnych zmagań wszystkich kucharzy, startujących w prestiżowym konkursie. Ekipa telewizji TVS będzie obecna w Żywcu niemal przez cały sobotni dzień. W jury zasiądą także mieszczanie żywieccy, m.in. Antoni Szlagor - Burmistrz Miasta Żywca. Oprócz znakomitego i jednego z najpopularniejszych w Polsce programów kulinarno-turystycznych "Śląskie od Kuchni" , zrealizowany zostanie dodatkowo felieton/relacja, w których pokazane zostaną atrakcje, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy Światowego Smakowania Kwaśnicy.


Ekipa realizatorska sprawdzi w czym tkwi fenomen imprezy, która w tym roku obchodzi swój 10-letni jubileusz, jakie są początki Festiwalu i w końcu, wraz z innymi uczestnikami Festiwalu, sprawdzi jak smakuje tegoroczna kwaśnica! Materiał filmowy z całości imprezy zostanie wyemitowany w programie śniadaniowym Cafe Silesia, w którym tuż przed rozpoczęciem Festiwalu pojawią się Barbara Czul i burmistrz Żywca, Antoni Szlagor, organizatorzy Światowego Festiwalu Kwaśnicy!

 

Gwarantujemy świetną zabawę w towarzystwie Gwiazd estrady. Wystąpią przed Państwem: Maryla Rodowicz, Modern Talking "reloaded" oraz zespół KULT z Kazikiem.

 

Zapraszamy w dniach 16-18 sierpnia do Żywca!

 

Mamy do rozdania po 2 wejściówki na każdy dzień festiwalu. Co zrobić żeby je otrzymać? Wystarczy napisać do nas maila na smaker@firma.interia.pl w tytule wpisując Festwial kwaśnicy. Zasada jest jedna - kto pierwszy ten lepszy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15008

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 150

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0