Ewa_Gotuje

Eko Targ w Łodzi

Na ekologicznej mapie Polski, a dokładnie w Łodzi, pojawiło się nowe miejsce, w którym znaleźć można wszystko co zdrowe i ekologiczne. Od 6 lipca w każdą sobotę w centrum miasta, na terenie strefy OFF Piotrkowska, organizowany jest Eko Targ z ekologiczną żywnością, ale nie tylko.

W wielu polskich miastach powstały już miejsca, w których kupić możemy ekologiczne produkty prosto od producentów. Inicjatywy te cieszą się dużym zainteresowaniem. Teraz czas przyszedł także na Łódź, w której Eko Targ organizowany jest w każdą sobotę od godziny 9 do 15.


„Jest to miejsce, w którym możemy zaopatrzyć się w zdrowe produkty od rolników, producentów ekologicznej, certyfikowanej żywności. Dostępne są także przepyszne wypieki, z którymi przyjeżdżają na Targ osoby prywatne, miłośnicy gotowania oraz przedstawiciele łódzkich restauracji ze zdrowym jedzeniem." - tłumaczy Dominika Frant, pomysłodawczyni Eko Targu, organizatorka łódzkiej „Spółdzielni kupieckiej".


Ekologiczny bazar zlokalizowany jest w samym centrum Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 138/140.

 

Lista łódzkich wystawców, jak i ich kulinarne specjalizacje prezentują się imponująco. Wśród nich znajdziemy tradycyjne wędliny m.in. od firmy Wasąg lub Czapnik, a także świeże i wędzone ryby prosto z Delikatesów Rybnych lub produkcji przemiłej Pani Jadzi. Prawdziwy chleb na zakwasie oferują m.in. Wypiekarnia czy naZakwasie.pl. Dużą część Eko Targu zajmują oczywiście owoce i warzywa, które z certyfikatem jakości dostarcza m.in. Kurier Warzywny i Gospodarstwo Ekologiczne „Mrowisko". Jak na targ ekologiczny przystało, nie zabraknie także świeżych i suszonych ziół z Galerii Smakosza, niepasteryzowanego mleka z Mleko Jersey oraz wiejskich jaj m.in. z Ekofarm. Wszyscy miłośnicy zdrowego gotowania znajdą na Eko Targu duży wybór kasz i mąk m.in. ze Sklepu Green Family oraz Barwy Zdrowia. Ekologiczny miód serwuje Gospodarstwo Pasieczne Pszczółka.


„Z tygodnia na tydzień zgłasza się do nas coraz więcej producentów, którzy chcą wziąć udział w Eko Targu. Każdy jest przez nas sprawdzany, a produkty degustowane." - zapewnia Dominika Frant.

 

Eko Targ to nie tylko ekologiczny bazar, z którego wrócić możemy z mnóstwem przepysznych, zdrowych produktów, to także miejsce, gdzie miło spędzimy czas. Spróbować możemy cieszących się ogromną popularnością babeczek i muffinek od Pani Cupcake lub Babkarni, słodkich wypieków od Słodko czy domowych ciast prosto z kuchni Pani Jadwigi. Pyszną kawę zapewnia mobilna kawiarnia Pan Rowerski, a świeże soki podają Vero i Soki Regionalne. Wielbiciele eko mody znajdą tu także coś dla siebie, czyli m.in. ekologiczną, recyclingową biżuterię.


„Eko Targ to miejsce dla całej rodziny. Nie zapominamy o naszych najmłodszych gościach. W czasie Targu organizowane są różnego rodzaju atrakcje dla dzieci." - podkreśla organizator.

 

Eko Targ organizowany jest na świeżym powietrzu od lipca do października. W okresie jesienno-zimowym przeniesiony zostanie do Galerii OFF, która mieści się w pofabrycznych zabudowaniach strefy OFF Piotrkowska w Łodzi.


Organizatorem Eko Targu jest „Spółdzielnia", która tworzy na terenie strefy OFF Piotrkowska nową, nieszablonową przestrzeń kupiecką. Więcej informacji znajduje się na Facebooku Spółdzielni Łódzkiej.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 25

60 min
3
30 min
42
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13