Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy to dobry pomysł na wegański obiad.

Składniki

  • Soczewica czerwona 200 g
  • Marchewka duża 1 szt.
  • Seler mały około 1/4 szt.
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Por mały 1/2 szt.
  • Pietruszka duża 1 szt.
  • Ziemniaki duże 3 szt.
  • Ziele angielskie 3 kulki
  • Liście laurowe 4 szt.
  • Cząber suszony 1 łyżeczka
  • Przecier pomidorowy lub sok pomidorowy 1,5 szklanki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać letnią wodą i odstawić na 30 minut do namoczenia.

  2. Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić: jarzyny w mniejszą kostkę, ziemniaki w większą.

  3. Por obrać, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki.

  4. Seler naciowy umyć i pokroić na plasterki.

  5. Namoczoną soczewicę odcedzić.

  6. Około 1,5 litra wody doprowadzić do wrzenia, dodać do niej soczewicę i gotować przez około 5 minut.

  7. Do soczewicy dodać pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, cząber oraz sól do smaku i gotować pod przykryciem do miękkości składników.

  8. Dodać przecier lub sok pomidorowy i zagotować. Przed podaniem oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 05 grudnia 2020
Super:)
Maudie 08 grudnia 2020
Uwielbiam!
Składniki
  • Soczewica czerwona 200 g
  • Marchewka duża 1 szt.
  • Seler mały około 1/4 szt.
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Por mały 1/2 szt.
  • Pietruszka duża 1 szt.
  • Ziemniaki duże 3 szt.
  • Ziele angielskie 3 kulki
  • Liście laurowe 4 szt.
  • Cząber suszony 1 łyżeczka
  • Przecier pomidorowy lub sok pomidorowy 1,5 szklanki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
Składniki