Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca dyniowa zupa z pulpetami drobiowymi to dobra propozycja na wciąż jeszcze chłodne, wiosenne popołudnia. Pożywne danie może stanowić cały, jednogarnkowy obiad.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20239
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 153
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2119
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20239
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 153
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2119
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Składniki
Namocz w mleku kajzerkę. Zmiel w maszynce do mięsa filet z kurczaka. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Połącz ją z mięsem, posiekaną natką pietruszki, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerką i jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w mące i obsmaż krótko na oleju.
Pokrój dynię na mniejsze kawałki (razem ze skórką). Usuń pestki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut (do miękkości dyni). Ostudź upieczoną dynię, oddziel miąższ od skórki i zblenduj na purée razem z pomidorami.
Podsmaż krótko na niewielkiej ilości oleju posiekaną drobno papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i sproszkowaną paprykę. Zalej uzyskaną pastę mlekiem kokosowym i gotuj przez chwilę. Połącz w garnku mleko z przyprawami, zblendowaną dynię i pomidory. Zagotuj. Dodaj bulion warzywny. Dopraw curry, solą i pieprzem. Do gotującej się zupy włóż pulpeciki. Gotuj jeszcze przez kilka minut.