Zupa z burakami i czerwoną fasolą

Zupa z burakami i czerwoną fasolą
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Zupa z burakami i czerwoną fasolą

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • 3 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 07 stycznia
Super barszczyk, taki gęsty jak lubię, pycha :)
fafiatko 07 stycznia
Pysznie sie zapowiada!
Obserwator 10 stycznia
Oż. Ale bym zjadł. Oczywiście już nie ma :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • 3 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany
Składniki