Zupa soczewicowo pomidorowa

Zupa soczewicowo pomidorowa
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Z prażonymi pestkami dyni. Najsmaczniejsza z najszybszych zup!

Składniki

Przygotowanie

  1. Soczewicy nie trzeba namaczać, rozgotuje się w ciągu 25 minut.

    Na dno garna wlałam odrobinę oliwy i na małym ogniu lekko zrumieniłam pokrojony czosnek. Gdy zaczął ładnie pachnieć dodałam warzywa i soczewicę i całość zalałam litrem wody.

    W między czasie podprażyłam pestki na suchej patelni.

  2. Gdy soczewica się rozpadła a warzywa były miękkie dodałam sos pomidorowy i całość zmalaksowałam.
    Można też usunąć warzywa, wtedy smak będzie bardziej soczewicowy.

    Dodałam natkę kolendry. Zupa świetnie smakuje tez skropiona sokiem z cytryny bezpośrednio na talerzu.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (20)

kuchmariola63 23 stycznia
Super zupka :)
Maudie 23 stycznia
Świetna zupka,moje smaki:)
Docherro 23 stycznia
Pyszna jak smakowicie podana:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki