Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogórkowa zdecydowanie nie jest daniem uroczystym, ale jeśli zrobi ją babcia – taki dzień staje się prawdziwym świętem. W środku lata, gdy ogórki jeszcze nie są dobrze ukiszone, sięgnij po te małosolne. Taka zupa także będzie miała wyjątkowy smak.
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2702
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 696
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 687
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1641
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2702
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 696
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 687
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1641
Składniki
Umyj mięso i włóż do garnka. Zalej około 3 litrami wody i wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok.40 minut. Jeśli chcesz przygotować ekspresową zupę ogórkową, użyj bulionu z kostki.
W międzyczasie umyj i obierz pietruszki, marchewki, ziemniaki i seler. Pokrój w kostkę lub plasterki i włóż je do bulionu (pora możesz tylko przekroić na pół). Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż warzywa zmiękną.
Rozpuść masło na patelni i usmaż poszatkowaną cebulę, a gdy zacznie się rumienić dodaj posiekany lub zmiażdżony czosnek i smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Opłucz ogórki i zetrzyj na tarce jarzynowej, a następnie dołóż na patelnię do cebuli i czosnku. Przesmażaj przez kilka minut, aby smaki się połączyły i przełóż zawartość patelni do zupy.
Do śmietany wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dolej chochlę gorącej zupy do śmietany, ponownie wymieszaj i powoli wlewaj śmietanę do wywaru stale mieszając. Gotuj zupę jeszcze kilka minut, a w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Zupę od razu podawaj, dekorując talerze dużą ilością posiekanego, świeżego koperku.