Zupa ogonowa z warzywami

Zupa ogonowa z warzywami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bozka44
Troche zapomniana zupa ogonowa. Pycha!

Składniki

  • 2 ogony wieprzowe
  • 1 lisc laurowy , 3 ziarna ziela ang., przyprawa warzywna z sola, pieprz
  • lyzeczka lubczyku, Maggi
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, cwiartka selera, 1 duza cebula
  • 3 grzybki suszone
  • ziemniaki 3 sztuki (lub grzanki do podania)
  • koncentrat pomidorowy, paryka slodka w proszku, szczypta chilli

Przygotowanie

  1. ogony dokladnie myjemy, wkladamy do zimnej wody wraz z lisciem laurowym, zielem angielskim, przyprawa warzywna i grzybkami - gotujemy do miekkosci miesa.

    Mieso wyjmujemy i studzimy, obieramy od kosci wraz ze skora. Kroimy na kawalki.

    Ziemniaki oraz selera kroimy w kostke, cebule w piórka, a marchewkę z pietruszką w talarki. Cebulke przesmazamy na odrobinie smalcu.

    Mieso i warzywa oraz lubczyk dodajemy do wywaru i gotujemy do miekkosci warzyw.
    na koncu dodajemy 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego, lyzeczke papryki w proszku, odrobine chilli, czarny pieprz, jeszcze chwile gotujemy.

    Gotowe.

    Na talerzu dodatkowo doprawiamy Maggi i pieprzem..

    PS.
    ja zamiast ziemniakow uzylam grzanek.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 28 kwietnia 2019
Pysznosci!
SlodkoSlodka83 29 kwietnia 2019
Pyszna zupka :-)
bozka44 29 kwietnia 2019
Pyszna :-) do powtorki, duzo kolagenu dla starszej pani zawsze jest potrzebne :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 ogony wieprzowe
  • 1 lisc laurowy , 3 ziarna ziela ang., przyprawa warzywna z sola, pieprz
  • lyzeczka lubczyku, Maggi
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, cwiartka selera, 1 duza cebula
  • 3 grzybki suszone
  • ziemniaki 3 sztuki (lub grzanki do podania)
  • koncentrat pomidorowy, paryka slodka w proszku, szczypta chilli
Składniki