Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z młodego jaśka obowiązkowo gości w sezonie na moim stole. Zazwyczaj nie raz, bo dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam do dziś wielkie wyłuskiwanie fasoli ze strąków, które późnym latem lub wczesną jesienią odbywało się u babci. Zdecydowaną większość przeznaczało się do suszenia, a z reszty babcia gotowała pyszną, pożywną zupę. Podobną gotowała też moja mama. Więc i u mnie nie może zabraknąć tych pokochanych w dzieciństwie smaków. Dziś zupa fasolowa z boczkiem.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 227
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 163
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2753
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 227
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 163
Składniki
Fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą ok 2,5 litra
Do fasoli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy ok 25-30 minut dodając ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zupę delikatnie solimy
W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy razem do zeszklenia cebuli, a następnie całość dodajemy do zupy
Do zupy dodajemy też przecier. Dokładnie mieszamy
Dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. W międzyczasie sprawdzamy, czy zupa jest słona. w razie potrzeby dosalamy i doprawiamy pieprzem
Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki