Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko kwaśna, słodka i aromatyczna, taka właśnie jest zupa tajska tom kha gai. Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Sprawdź przepis.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 40
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1993
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 40
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1993
Składniki
Przygotuj składniki, które będziesz wrzucać do gotującego się bulionu. Zacznij od pokrojenia imbiru w plastry, a także posiekania wewnętrznej części łodygi trawy cytrynowej.
Cebulę wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem chwilę podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Obierz i posiekaj papryczkę chili, dodaj do smażenia. Na patelnię dorzuć także brązowy cukier. Chwilę gotuj pod przykryciem i odstaw.
Teraz zacznij robić zupę. Zagotuj wodę lub bulion wraz z mlekiem kokosowym. Zmniejsz ogień i dodaj imbir, trawę cytrynową, a także wcześniej przygotowaną cebulę, czosnek, papryczkę chili i brązowy cukier. Gotuj chwilę.
Dodaj oczyszczone z pancerzy, jelit i ogonków krewetki, a następnie grzyby. Gotuj przez około minutę.
Po tym czasie dodaj sos rybny, wyciśnięty sok z limonek, a także sos sojowy. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Nie doprowadzaj do wrzenia, aby zupa nie straciła swojej konsystencji. Od czasu do czasu wymieszaj wszystkie składniki.
Zupa tajska dobrze wygląda na głębokim talerzu wraz z świeżą kolendrą. Przed podaniem możesz pozbyć się też imbiru i trawy cytrynowej.