Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogłoska głosi, że tę sycącą zupę podano oddziałom Piemontu w przed dzień bitwy pod Solferino.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 168
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 22
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 168
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 22
Składniki
Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę. Pora przetnij wzdłuż, tak, aby otrzymać cztery części. Po czym posiekaj go w plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do garnka wlej oliwę, gdy się rozgrzeje, dodaj wszystkie warzywa i smaż przez 1-2 minuty. Następnie zalej bulionem.
Gdy warzywa zaczną mięknąć dodaj zielony groszek. Wszystko gotuj jeszcze około 10 minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Ściągnij garnek z ognia.
Do szklanki odlej odrobinę płynu, dodaj śmietanę i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj żółtko i powtórnie zamieszaj. Zupę zblenduj na gładki krem.
Przygotuj grzanki. Kromki chleba pokrój w kostkę. Skrop oliwą i posyp ulubionymi przyprawami (solą, pieprzem lub wędzoną papryką). Wyłóż na rozgrzaną patelnię i podpiekaj, aż nabiorą złotego koloru.
Zupę serwuj z grzankami.