Przepis na zupę dyniową Magdy Gessler. To hit tej jesieni

Przepis na zupę dyniową Magdy Gessler. To hit tej jesieni
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
O tej porze roku dynia bezsprzecznie króluje na naszych stołach. Jednym z najlepszych sposobów na jej wykorzystanie jest przygotowanie kremowej i sycącej zupy. Przetestujcie przepis Magdy Gessler, którym zachwyciły się już tysiące Polaków.

Składniki

  • 1,5 kg obranej dyni (samego miąższu)
  • Szklanka mleka
  • Szklanka bulionu, np. warzywnego
  • Szklanka śmietanki kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki łuskanych pestek dyni
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól morska
  • Biały pieprz
  • Natka pietruszki do przystrojenia

Przygotowanie

  1. Oczyszczony środek dyni pokrój w kostkę. Włóż do garnka, dodaj mleko i bulion. Dosyp szczyptę soli i gotuj na średnim ogniu do miękkości dyni.

  2. Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobno pokrój. Dodaj do zupy i całość chwilę gotuj. Następnie zmiksuj wszystko blenderem.

  3. Dodaj do zupy śmietankę kremówkę, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Lekko wymieszaj.

  4. Nasiona dyni upraż na suchej patelni.  

  5. Podawaj zupę krem z uprażonymi nasionami dyni i natką pietruszki. Możesz również podać ją z prostymi grzankami z chleba. Niebo w gębie!

Komentarze do przepisu (3)

Ola1984 21 października 2021
Przepyszna propozycja na jesienny obiad :)
Strangers 27 października 2021
na takie ilości dyni i mleka/śmietany tylko szczypta gałki ????
Arturf 27 października 2021
Raz już jadłem u tej Pani, dziękuję nigdy więcej
Składniki
  • 1,5 kg obranej dyni (samego miąższu)
  • Szklanka mleka
  • Szklanka bulionu, np. warzywnego
  • Szklanka śmietanki kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki łuskanych pestek dyni
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól morska
  • Biały pieprz
  • Natka pietruszki do przystrojenia
Składniki