Kremowa zupa fasolowa

Kremowa zupa fasolowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Kremowa zupa fasolowa

Składniki

  • 200 g fasoli
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubiona kiełbasa
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczamy w wodzie na noc, następnie gotujemy ją do miękkości. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni (można spróbować bez oleju, powinna puścić nieco tłuszczu), przekładamy ją do miseczki. Na tej samej patelni smażymy poszatkowaną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem. Dorzucamy do tego ugotowaną fasolę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem (wcześniej wyciągamy ziele i liście laurowe, nie będą nam potrzebne) na gładki krem, na wszelki wypadek można przetrzeć zupę przez gęste sito. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy jogurt (śmietanę), chwilę podgrzewamy (nie gotujemy). Fasolową podajemy w miskach, z dodatkiem ulubionej kiełbasy.

Komentarze do przepisu (8)

bromal1 07 października 2016
Kocham takie przepisy - proste, a nęcące.
bellamozzarella 07 października 2016
szybka fasolòwka mniammm;-)
Obserwator 07 października 2016
Dawniej zupa krem to nie moja bajka, obecnie często na tapecie. Twoja zachęca bardzo :)
Już nie kradnę ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g fasoli
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubiona kiełbasa
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
Składniki