Kluski szare

Kluski szare
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kluski ziemniaczane znane jako kluski szare lub żelazne. Świetny , prosty obiad

Składniki

  • 1.5 kg ziemniaków * Mąka pszenna - Około kilograma
  • 2 jajka * Sól i pieprz mielony

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy myjemy i scieramy tak jak na placki ziemniaczane. Ręcznie lub specjalną maszynką. Nastepnie dodajemy 2 całe jajka , około 1 łyżeczki soli i około 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego. Dodajemy mąki tyle aby masa była dużo gęstsza niż na placki . Tak że gdy wyłożymy masę na talerz , możemy bez problemu zsuwać kawałek masy do garnka z wodą a on nam się nie rozpłynie. Jednakże nie ma.to być masa bardzo gęsta . Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków. Jedne ziemniaki są bardziej wodniste, inne mniej .
    Mi na około 1.5 kg ziemniaków wyszło nie całe kg mąki.
    Wstawiamy duży garnek z wodą, tyle aby kluski mogły swobodnie pływać.Wodę solę jak na makaron . Tak jak wyżej, ja masę wykładam na mały talerzyk i kiedy woda się gotuje , za pomocą łyżki zsuwam z talerzyka kawałek masy , który w wodzie od razu zamienia się w klusek . Gotuję je około 5 minut na wolnym ogniu .

  2. Robimy tak do wyczerpania masy .
    Kluski podajemy albo prosto z wody albo podsmażone na odrobinie oleju.
    Ja serwuję kluski z podsmażonym boczkiem z cebulką. Boczek kroję w małe kawałeczki a cebulę w kostkę. Podaję również z surowka z kiszonej kapusty.


    Możemy kluski posypać również twarogiem.

Składniki
  • 1.5 kg ziemniaków * Mąka pszenna - Około kilograma
  • 2 jajka * Sól i pieprz mielony
Składniki