Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kremowa zupa dyniowa o smaku imbirowym"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 403
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 403
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Składniki
Dynię pokrój na cząstki, dokładnie oczyść z pestek i włókien. Miąższ potnij w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach albo zeskrob łyżeczką. Chili oczyść z pestek, potnij na kawałeczki.
W garnku rozgrzej olej. Włóż rozdrobnioną cebulę, imbir oraz chili. Smaż razem przez chwilę. Następnie dołóż dynię. Warzywa zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Buraczki oczyść, obierz, potnij na cieniutkie plasterki (najłatwiej zrobisz to krajalnicą do wędlin). W garnku o grubym dnie albo frytownicy rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz porcjami wkładaj plasterki buraków. Smaż je przez 1–2 minuty.
Buraczane czipsy wyjmij łyżką cedzakową. Dobrze osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku złożonym kilka razy.
Do gotującej się dyni wlej 100 ml mleka kokosowego (ew. śmietany kremówki wymieszanej z 4 łyżkami wiórków kokosowych). Całość zmiksuj na gładko. Zupę ponownie zagotuj. Wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw solą, pieprzem oraz cukrem i sokiem z limonki.
Pozostałe mleko kokosowe lekko podgrzej. Ubij na puszystą piankę. Gotową zupę rozlej do talerzy. Udekoruj kleksami kokosowej pianki. Podawaj z czipsami z buraków.
ok. 60 minut. 1 porcja ok. 450 kcal.Źródło: Tina