Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten smaczny kapuśniak pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to tradycyjny kapusniak gotowany na boczku wędzonym , kawałku dobrej jakości mięsa i z dużą ilością podsmażonej kiełbasy .
nóż, garnek, patelnia , rondel, łyżka,
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Składniki
Mięso umyć, włożyć do garnka razem z połową boczku wędzonego i zalać wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryć i doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień palnika tak by rosół tylko lekko pyrkał. Gdy mięso miękkie wyjąć je na talerz obrać i pokroić. Do rosołu dodać kapustę razem z sokiem nie płukać ( można lekko pokroić, ja mam moją kapustę swojej roboty więc nie jest kwaśna ). Gotować na małym ogniu palnika do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę, zalać wodą dodać soli i ugotować w osobnym rondelku . Na patelnię wlać olej , włożyć pokrojony w kostkę pozostały boczek i podsmażać do wytopienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę , chwilę podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę , całość po podsmażeniu przełożyć do garnka z kapustą, dodać ugotowane ziemniaki, pokrojone mięso oraz przyprawy i ponownie zagotować. Gotować około 30 minut. W razie potrzeby kapuśniak doprawić do smaku pieprzem i solą. Można zagęścić lekką zasmażką. Smacznego.
Kapusniak gotowy do podania.