Barszcz biały wg Wojtka

Barszcz biały wg Wojtka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dzisiejszy przepis, można śmiało podciągnąć pod sprawdzone powiedzenie: "podróże kształcą"! Czemu to stwierdzenie jest właściwe w tym przypadku? Ano dlatego, że będąc w odwiedzinach, zawsze uda się podpatrzyć coś lokalnego, co choć wszędzie znane w wariancie podstawowym, lokalnie może mieć inne wykonanie, a tym samym i nieco inny smak! Tak było i tym razem. Na śniadanie wielkanocne został przygotowany barszcz biały. Jak dopytałem, tak przygotowywały go dwa nieżyjące już pokolenia kobiet w tej rodzinie. I tak przygotowywany jest obecnie. A żeńska linia tego rodu pochodziła z terenów powiatu włoszczowskiego. Jadłem, smakowało mi tak dobrze, że postanowiłem zaproponować wszystkim śledzącym mój blog kulinarny tę wersję. Czy i Wasz odbiór będzie podobny? Kto chce niech spróbuje i przekona się sam. Nie trzeba z tym czekać do kolejnych świąt! Szczegóły przygotowania w zamieszczonym poniżej linku. Smacznego. <WJ>

Składniki

  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 500 g wędzonego boczku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 litr wody
  • 500 ml zakwasu na barszcz biały
  • 1 łyżka majeranku
  • 200 g słoniny
  • 1 duża cebula
  • 1 duże pętko wędzonej kiełbasy
  • 150 g wędzonej szynki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 kromki czerstwego pieczywa

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście, pieprz i ziele angielskie. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans.

    Wywar przecedzamy (mięso wykorzystujemy wg uznania), wlewamy zakwas, ponownie zagotowujemy z dodatkiem majeranku.



    Słoninę kroimy w kostkę, na suchej patelni wytapiamy tłuszcz…w ulubionym momencie ( w zależności od preferencji), dodajemy cebulę, szklimy i przekładamy do barszczu. Doprawiamy wg uznania.





    Kiełbasę kroimy w kostkę, podobnie jajka ugotowane na twardo, szynkę oraz czerstwe pieczywo.



    Na talerz układamy jajka, mięso, pieczywo, zalewamy barszczem.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 06 kwietnia
No, na bogato :-)
Lubię takie konkrety.
kuchmariola63 07 kwietnia
Zjadłabym taki barszczyk :)
KulinarnaChwila 07 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 500 g wędzonego boczku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 litr wody
  • 500 ml zakwasu na barszcz biały
  • 1 łyżka majeranku
  • 200 g słoniny
  • 1 duża cebula
  • 1 duże pętko wędzonej kiełbasy
  • 150 g wędzonej szynki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 kromki czerstwego pieczywa
Składniki