Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka z goździkami w figowej glazurze"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 421
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19582
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 421
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19582
Składniki
czas przygotowania: 80 minut • 8 porcji • 320 kcal/porcja • koszt: 6 zł/porcja
Przełóż mięso do głębokiej miski i polej obficie sokiem jabłkowym. Wstaw do lodówki, co jakiś czas obracaj mięso, by równo marynowało się w soku. Zostaw w marynacie najlepiej na całą noc.
Natnij skórę dookoła i delikatnie ją zdejmij. Ponacinaj ostrożnie mięso, w kratkę mniej więcej 2 x 2 cm. W miejsca, gdzie krzyżują się nacięcia, powkładaj goździki.
Zmieszaj na patelni figowy dżem z 1/4 szklanki soku jabłkowego, cukrem, musztardą i podgrzewaj, mieszając, aż konsystencja będzie gładka. Podgotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
Rozprowadź glazurę na mięsie, natrzyj solą, przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz godzinę, polewając co 10-15 minut glazurą.Źródło: Olivia