Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka w pomarańczach"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 25
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 25
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 77
Składniki
2 l wody zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Dodaj sól, saletrę i cukier.
Umyte mięso natrzyj czosnkiem i ziołami, pokryj zalewą, po czym wstaw do lodówki na 4 dni.
Przełóż szynkę do brytfanny i polej ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok. 2 godziny. Co 30 minut dolewaj sok z kolejnych dwóch pomarańczy.
Upieczoną szynkę natrzyj musztardą wymieszaną z miodem. Przykryj ją pozostałymi owocami pokrojonymi w plastry i ponownie włóż do piekarnika. Piecz jeszcze kwadrans.
Do wypieczonego z szynki sosu dolej brandy i zagotuj. Przypraw gałką, przelej do sosjerki i serwuj z soczystą szynką.Źródło: Kurier TV