Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa szynka domowa, soczysta i smakowita. Bez chemii i sztucznych wypełniaczy.
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2814
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2814
Składniki
Wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę. Zalewę studzimy, a następnie rozpuszczamy w niej oba rodzaje soli i cukier. Mięso myjemy, odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy naczyniu (nie metalowym), zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem, przykrywamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Dwa razy dziennie szynkę obracamy. Można ją również obstrzyknąć strzykawką. Drugiego dnia szynkę pakujemy do szynkowaru i umieszczamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia szynkowar wyjmujemy z lodówki i odstawamy na 1-2 godziny, aby nabrał temperatury pokojowej. W dużym garnku podgrzewamy wodę. Kiedy osiągnie temperaturę 80 stopni, wstawiamy do niej nasz szynkowar. Temperaturę wody utrzymujemy na poziomie między 75 a max 80 stopni. Szynkę parzymy 2,5 h, nie dłużej, aby nie była za sucha. Po parzeniu szynkowar schładzamy i umieszczamy w lodówce. Po kilkugodzinnym chłodzeniu szyneczka jest gotowa do jedzenia.