Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sznycle ze schabu z sosem pietruszkowym"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 23
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 77
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Składniki
Schab opłucz, osusz, potnij na 4 równe plastry. Ułóż je na deseczce i lekko rozbij. Natkę do kotletów opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z natką oraz oliwą. Sznycle oprósz solą i pieprzem. Natrzyj pastą pietruszkową. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotuj sos: cebule obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebule i czosnek, mieszając, usmaż je na szklisto. Dolej śmietanę. Wkrusz kostkę bulionową. Całość gotuj dalej 15 minut na bardzo małym płomieniu.
Natkę do sosu opłucz, osusz, posiekaj. Sos zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody. Wrzuć natkę. Przypraw solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. Gotuj jeszcze chwilę. Na patelni rozgrzej olej.
Włóż sznycle. Smaż je po 3–4 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem pietruszkowym. Ew. udekoruj natką.Źródło: Tina