Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab ze śliwkami ojca Zygmunta"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 250
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 47
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 47
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5360
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 250
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 47
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 47
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5360
Składniki
Umyj i osusz schab. Cienkim nożem natnij w środku mięso (aby powstał tunel przez całą długość).
W nacięty otwór włóż śliwki lub morele, upychając je np. drewnianym trzonkiem łyżki. Mięso obsmaż krótko ze wszystkich stron na gorącym smalcu. Posyp solą, pieprzem i resztą przypraw (dobrze skrusz ziarna jałowca).
Piecz ok. 2 godzin w brytfance (180 st. C), dodając resztę tłuszczu, od czasu do czasu podlewaj wywarem lub wodą, aby mięso nie było suche.
Pokrój schab w plastry przed podaniem. Przecedzony tłuszcz z pieczenia i wywar możesz wykorzystać do przygotowania sosu. Wystarczy, że doprawisz go śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki i zagotujesz.Źródło: Olivia