Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet z grzybów"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 105
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1858
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 105
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1858
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Grzyby starannie oczyść z igliwia, opłucz pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotuj ok. 7 min. Odcedź na sitku, wystudź. Pokrój na kawałki. Marchewki obierz, umyj i pokrój w talarki.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj grzyby oraz marchewkę, smaż na średnim ogniu 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Wystudź.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Grzyby z warzywami zmiel w maszynce do mięsa (na małych oczkach). Przełóż do miski, dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz bułkę tartą, staranie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt wilgotna, dodaj jeszcze 1-2 łyżki bułki tartej.
Formę posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Włóż masę grzybową, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 60-70 min w temperaturze 180° C.
100 min Porcja: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie