Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miesiąc czekania! Dokładnie 32 dni! Ale warto! Zapeklowany schab, otoczony w ziołach i suszony na wolnym powietrzu - prawie szynka parmeńska! Doczekałem się, spróbowałem - sklepowe wędliny poszły do kosza! I cena również zachęcająca - wyszło ok. 23 zł za kilogram rewelacyjnej wędliny!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Kawałek mięsa umyj, osusz dokładnie i natrzyj łyżką soli. Włóż do szklanego lub kamionkowego naczynia i trzymaj w lodówce 2 dni. Co dwanaście godzin zlej cały płyn, który się zebrał w naczyniu i obróć mięso. Powtórz cały cykl (bez mycia, oczywiście), nacierając mięso cukrem.
Wszystkie zioła i przyprawy utrzyj dość drobno w moździerzu. Natrzyj nimi dokładnie mięso i, podobnie jak wcześniej, marynuj minimum 2 dni, obracając co 12 godzin. U mnie już prawie nie było co odlewać.
Zamarynowane mięso włóż razem z przyprawami do pończochy - sugerowałbym nową, nieużywaną ;-) Zawieś w ciepłym, przewiewnym miejscu na minimum 2 tygodnie. U mnie wisiało 3 tygodnie w kuchni. Przez pierwszy tydzień zwierzaki (a mam psa i kota) siadywały pod szafką, nad którą wisiał schab, ale potem im spowszedniało.
Dzisiaj już ja nie wytrzymałem i zabrałem się do krojenia! Nożem - poważne wyzwanie, trzeba użyć krajalnicy, tym bardziej, że lepiej smakuje pokrojone w plasterki cienkie jak bibuła. Już jutro nastawiam następne, żeby było na Święta!