Racuchy

Racuchy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Smak cynamonu, wanilii i jabłek. Czy naprawdę możecie się oprzeć ?

Składniki

  • Jabłka duże twarde i słodkie 3 szt.
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Mleko 3/4 szklanki
  • Jajko kurze 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cynamon mielony 1,5 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 30 g
  • Jogurt typu greckiego po około 2 łyżki na osobę
  • Miód po około 1/2 łyżeczki na osobę
  • Dżem wiśniowy opcjonalnie po około 1 łyżeczce na osobę
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Jajka, mleko, sól, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon dokładnie wymieszać.

  3. Starte jabłka dodać do ciasta przygotowanego w etapie 2 i wymieszać.

  4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

  5. Racuchy przed podaniem polać jogurtem wymieszanym z miodem i opcjonalnie udekorować dżemem wiśniowym.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 11 listopada 2019
Pyszne racuszki,polane jogurtem nie jadłam,muszę spróbować:)
ekspresjawkuchni 11 listopada 2019
Polecam, u mnie zwykle goszczą w towarzystwie jogurtu lub serka homogenizowanego :)
Maudie 12 listopada 2019
Uwielbiam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jabłka duże twarde i słodkie 3 szt.
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Mleko 3/4 szklanki
  • Jajko kurze 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cynamon mielony 1,5 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 30 g
  • Jogurt typu greckiego po około 2 łyżki na osobę
  • Miód po około 1/2 łyżeczki na osobę
  • Dżem wiśniowy opcjonalnie po około 1 łyżeczce na osobę
  • Olej do smażenia
Składniki