Prosty chleb z płatkami owsianymi i suszoną śliwką.

Prosty chleb z płatkami owsianymi i suszoną śliwką.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chlebek jest szybki do zrobienia, można go od razu piec po wyrobieniu ciasta. Za każdym razem się udaje, można do niego dodać swoje ulubione dodatki i za każdym razem tak naprawdę cieszyć się inny smakiem. Z mąkami można również kombinować, zawsze mówię, że ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, który unosi się po całym domu, ten zapach zawsze przywołuje miłe wspomnienia...oraz mojego syna, który bardzo lubi “piętki” z takiego chleba. Swojski chlebek zawsze szybko znika, także przygotujcie się na to ;-)

Składniki

  • Keksówka 11×35 cm
  • 250 ml wody
  • 250 ml kefiru (maślanki)
  • garść płatków owsianych górskich
  • garść posiekanej śliwki suszonej
  • 25 g drożdży świeżych(7 g instant)
  • 500-600 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłą wodę i kefir, wsypać płatki i suszoną śliwkę, wsypać sól i cukier, wkruszyć drożdże. Odczekać aż płatki wypłyną na wierzch, wsypać mąkę przesianą przez sitko i wyrobić ciasto ręcznie lub robotem, do momentu odchodzenia ciasta od ręki lub misy miksera, ciasto ma być elastyczne.

    Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi, wyrównać górę i w zasadzie można tak przygotowaną foremkę wrzucać już do zimnego piekarnika, ja jednak zawsze odstawiam na 15 min. do napuszenia, blaszkę przykrywam ściereczką.

  2. Przed pieczeniem spryskać wodą i obsypać wierzch płatkami owsianymi.

    Wstawić do zimnego piekarnika, ustawiam temp. na 170 C i piec przez ok.godz.
    Chleb po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia na kratce.
    Chlebek jest syty i smaczny nawet na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (4)

ElMar 22 marca
Bardzo smakowity chlebek:)
Maudie 23 marca
Cudowny chlebuś:)
fafiatko 23 marca
Pięknosci sprawa!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Keksówka 11×35 cm
  • 250 ml wody
  • 250 ml kefiru (maślanki)
  • garść płatków owsianych górskich
  • garść posiekanej śliwki suszonej
  • 25 g drożdży świeżych(7 g instant)
  • 500-600 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
Składniki