Pasztet z jelenia

Pasztet z jelenia
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
drogie
Pyszny ,puszysty i soczysty.

Składniki

  • 1 kg mięsa z jelenia
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 200 g marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por (biała część)
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • Do przyprawienia masy:
  • 5 jajek
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki rozmarynu
  • łyżka zmielonego jałowca
  • 4 łyżki majeranku
  • łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy.
    Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach.
    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium).
    Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy.

Komentarze do przepisu (10)

Irys-1260 12 października 2014
Miałam okazję jeść kiełbasę z dzika ale jelenia jeszcze nie próbowałam.
Konto usunięte 12 października 2014
Bardzo wykwintny pasztet, ciekawe jak smakuje :)
BEATA1978 12 października 2014
Musi być pyszny. A zdjęcie cudne. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mięsa z jelenia
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 200 g marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por (biała część)
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • Do przyprawienia masy:
  • 5 jajek
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki rozmarynu
  • łyżka zmielonego jałowca
  • 4 łyżki majeranku
  • łyżeczka mielonego pieprzu
Składniki