Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki z owocami, wyśmienicie smakują o każdej porze. Można je podać na śniadanie lub kolację.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 83
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 55
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 98
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 83
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 55
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 98
Składniki
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę pszenną przesiać z mąką migdałową wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać do mąki i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę połączyć z cukrem dodać masło, ekstrakt i żółtko, rozcierać palcami tak aby powstały grudki ciasta .
W wyrośniętych krążkach ciasta szklanką zrobić wgłębieni a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Włożyć porcję owoców, opcjonalnie oprószyć cukrem i posypać kruszonką.
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.