Goły jeździec na śniadanie

Goły jeździec na śniadanie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: aaasikkk
Czyli druga młodość czerstwego chleba :) W Niemczech znany jako Armer Ritter, w Norwegi jest to Arme Riddere, a w Anglii ma miano Poor Knights of Windsor. A u nas? Goły Jeździec brzmi wesoło, przyjęłam ją i będę powielać :)

Składniki

  • 2 duże i grube kromki czerstwego chleba
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego + 1 łyżeczka dodatkowo do posypania po usmażeniu
  • 1 łyżka bułki tartej - czubata
  • 1 łyżka mąki żytniej - czubata
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Ukroić 2 duże i grube kromki czerstwego chleba.

    Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Miksturę wylać na duży talerz i maczać w nim kromki pieczywa z obydwu stron, aż wchłoną niemal wszystko.

    Przygotować panierkę z bułki tartej i mąki żytniej, dobrze je ze sobą mieszając. Nie używam tu samej bułki, bo za bardzo spija olej z patelni.

    Na patelni rozpuścić olej wraz z masłem - masło nie będzie się wtedy przypalać, a nadal zachowa swój śmietankowy smak.

  2. Chleb opanierować w bułce tartej z mąką i smażyć z obydwu stron na złoty kolor.

    Gorące grzanki posypać już na talerzu pozostałą łyżeczka cukru waniliowego.

    Konsumować ze smakiem póki jeszcze gorące. Nie ma to jak Goły Jeździec na śniadanie!

Komentarze do przepisu (10)

kaskasz83 20 stycznia 2016
Na słodko jeszcze takich nie jadłam ;) ja robię bez panierki
Futka 20 stycznia 2016
Świetna propozycja! Palce lizać :)
aniakoc 20 stycznia 2016
Na słodko też są smaczne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 duże i grube kromki czerstwego chleba
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego + 1 łyżeczka dodatkowo do posypania po usmażeniu
  • 1 łyżka bułki tartej - czubata
  • 1 łyżka mąki żytniej - czubata
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
Składniki