Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na pyszny domowy chleb pszenno - żytni z chrupiącą skórką i zdrowymi dodatkami. Jest prosty do wykonania, każdy sobie poradzi :-) Wyszedł idealny, serdecznie zachęcam do upieczenia!
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 70
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 107
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 70
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 107
Składniki
Szklanka = 250 ml Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/2 szklanki ciepłej wody i 3 łyżki mąki pszennej. Wszystko wymieszać i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąki, sól i równomiernie wymieszać. Następnie dodać słonecznik, nasiona lnu, wyrośnięte drożdże i ponownie wszystko wymieszać. Partiami dodawać ciepłą wodę i na koniec wyrobić ciasto. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Musi podwoić swoją objętość.
Foremki o wymiarach 12 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie miałam równych dwóch foremek, więc użyłam foremki o wymiarach 12 x 30 cm oraz 12 x 26 cm). Po tym czasie ciasto podzielić na pół, uformować bochenki i włożyć do foremek. Zwilżoną ręką lub pędzelkiem posmarować chlebki i posypać czarnuszką (możecie posypać swoim ulubionymi dodatkami np. słonecznikiem, nasionami lnu lub makiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (u mnie grzałka góra - dół) na godzinę. Upieczone chlebki wyłożyć z foremek i ostudzić na kratce. Smacznego!