Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza w nieco innym wydaniu. U mnie bez żółtego sera ale można zetrzeć na spód blaszki. Wygląd jeszcze bardziej zachęci dzieci do konsumpcji. Wesoła forma podania pizzo-bułeczek.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 66
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 393
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19570
Składniki
Tortownica 26 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto. Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie. W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Parówkę parzymy w gorącej wodzie i kroimy na 6 kawałków. Mozzarellę dzielimy na 6 kawałków, oliwki kroimy na pół. Z wyrośniętego ciasta odrywamy 1/3 ciasta, formujemy okrąg, który kroimy na 6 równych części ( trójkąty ). Z każdego trójkąta wałkujemy kulkę. W każdą kulkę ( w miejscu łączenia )wkładamy kawałek parówki. Z pozostałego ciasta wałkujemy lub formujemy ręcznie następy okrąg i też dzielimy go na 6 części. Każdą część nadziewamy ketchupem, mozzarellą, ziołami i dwoma oliwkami. Wałkujemy większe kulki. Wzdłuż brzegów tortownicy układamy duże kulki, po środku mniejsze kulki. Odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy w 180 C przez ok. 20 -25 minut. Ciasto powinno być jasne w końcu to bałwanki.
Po upieczeniu dekorujemy bałwanki.
Bałwanki gotowe do jedzenia.