Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi w sosie holenderskim to jedno z bardziej popularnych dań obiadowych w sezonie wiosenno-letnim. Cały sekret tkwi w sosie, którego przygotowanie nie zawsze jest tak łatwe, jakby się wydawało. Jednak jego smak wynagradza cały ten trud. Szparagi w sosie holenderskim pasują idealnie do jajek sadzonych lub łososia.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 86
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 414
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 20
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 86
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 414
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Składniki
Do małego garnka wlej wino i dodaj przyprawy. Całość podgrzewaj na małym ogniu, obserwując, czy objętość dwukrotnie się zredukowała. Podgrzej masło.
Odparowane wino bez przypraw przelej przez sitko do miski, dodaj żółtka. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijaj żółtka na parze do czasu, aż zwiększą objętość i zamienią się w puszystą pianę. Ściągnij miskę znad garnka, do której wolnym strumieniem wlej masło, cały czas ubijając zawartość.
Pod koniec ubijania dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Pamiętaj, że sos holenderski należy zjeść od razu, bowiem inaczej straci on swoją konsystencję.
Szparagi umyj i odłam grubą końcówkę. Wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 3-4 minuty. Przed podaniem szparagi polej sosem holenderskim.