Surówka z selera i rzodkiewki

Surówka z selera i rzodkiewki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Surówka z dodatkiem tartego chrzanu i majonezu jest wyrazista w smaku. Idealnie smakuje jako dodatek do dania z mięsem.

Składniki

  • kapusta biała 20 dag
  • por 1 szt
  • rzodkiewka 0,5 pęczek
  • jabłko 1 szt
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • majonez light 1 łyżka
  • chrzan tarty 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z solą i gdy zmięknie, odcisnąć. Por pokroić w pół krążki, sparzyć wrzącą wodą, odcisnąć, połączyć z kapustą. Seler osączyć z zalewy. Umytą rzodkiewkę i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłko wymieszać z sokiem z cytryny.Do przygotowanych produktów dodać posiekaną pietruszkę, majonez i tarty chrzan. Przyprawić do smaku szczyptą cukru, soli i pieprzu, wymieszać.

Składniki
  • kapusta biała 20 dag
  • por 1 szt
  • rzodkiewka 0,5 pęczek
  • jabłko 1 szt
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • majonez light 1 łyżka
  • chrzan tarty 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Składniki