Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z pora do obiadu nigdy nie rozczaruje. W klasycznym wydaniu z marchewką, jabłkiem i odrobiną majonezu jest przyjemnie wilgotna i doda soczystości kotletom czy mielonym. Po surówkę z pora do obiadu warto sięgać jak najczęściej, bo skrywa w sobie dużo wartościowych składników. Marchew to skarbnica witamin, które pozytywnie wpłyną na cerę, włosy i paznokcie. Z kolei por to warzywo wspierające układ krążenia.
Tarka
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 404
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 404
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Składniki
Odkrój białą część pora i dobrze ją umyj, usuwając pozostałości ziemi. Pokrój warzywo w cieńsze półplasterki. Zalej wrzątkiem, a po 2 minutach odcedź i ostudź (choć nie trzeba parzyć pora, stanie się przez to lekkostrawny i łagodniejszy w smaku).
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jabłko obierz, usuwając gniazdo nasienne. Również zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jeśli owoc puścił dużo soku, odlej płyn.
Por, marchew i jabłko przełóż do miski. W mniejszej misce połącz jogurt, majonez, sól, pieprz i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego dressingu. Przelej na surówkę - tak, aby sos dotarł do każdego składnika.
Jeśli surówka z pora do obiadu jest zbyt kwaśna, możesz odrobinę ją posłodzić. Przed podaniem, włóż na 30 minut do lodówki.