Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Smaczna sałatka z tuńczykiem i warzywami to propozycja na lekką ale pożywną przekąskę, obiad czy kolację.

Składniki

  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • miks sałat 1 garść
  • ogórek kiszony 2 szt
  • seler naciowy 1 łodyga
  • papryka czerwona 1 szt mała
  • pomidorki koktajlowe 3 szt
  • kapary 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • papryka ostra mielona 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Tuńczyka odsączamy z oleju. Paprykę czerwoną i ogórki kiszone kroimy w kostkę a seler naciowy w plasterki. Kapary odsączamy z zalewy.
    Na talerzu układamy miks sałat a na nich paprykę, ogórki kiszone, seler naciowy, odsączonego i lekko rozdrobnionego widelcem tuńczyka a na wierzchu kapary. Obok układamy przekrojone pomidorki koktajlowe.
    Olej dokładnie mieszamy z przyprawami i skrapiamy całość.
    Sałatkę możemy dodatkowo posypać zieleniną: koperkiem, bazylią czy natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 31 stycznia 2018
Sałatka z tuńczykiem zawsze, wszędzie i pod każdą postacią :) PYCHA :D
Składniki
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • miks sałat 1 garść
  • ogórek kiszony 2 szt
  • seler naciowy 1 łodyga
  • papryka czerwona 1 szt mała
  • pomidorki koktajlowe 3 szt
  • kapary 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • papryka ostra mielona 1 szczypta
Składniki