Sałatka z tortellini i wędzonym kurczakiem

Sałatka z tortellini i wędzonym kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam tą sałatkę! Zawsze bardzo mi smakuje i nigdy się nie nudzi. Pokochało ją wielu z moich domowników oraz gości. Sałatka jest aromatyczna, bardzo pożywna i soczysta. Zawarte w niej składniki otula wyrazisty dip czosnkowo - ziołowy z dodatkiem świeżej bazylii. Polecam ją i Wam! Jest świetna na rozmaite okazje :)

Składniki

  • 100 g tortellini z serem
  • 100 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 100 g żółtego sera (gouda lub edam)
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • 1 zielony ogórek
  • DIP CZOSNKOWO - ZIOŁOWY:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek majonezu
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Tortellini gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i studzimy.

  2. Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, 5 łyżek majonezu (można użyć wersji light), oregano, posiekane listki bazylii oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie mieszamy. Dip doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Do salaterki dodajemy ugotowane tortellini, odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojonego w kostkę ogórka, żółty ser i wędzonego kurczaka. Wszystkie składniki łączymy z dipem i dokładnie mieszamy.

  4. Sałatkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (13)

mimiwiki 23 listopada 2017
Wygląda przepysznie :)
Docherro 23 listopada 2017
Pyszna a zdjęciami jestem zauroczona,cudne:)
Nevermore 23 listopada 2017
Jak zwykle dałaś nieźle do pieca ;)
No i jak tu się nie oprzeć takiej sałatce, o ... 20:10 xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g tortellini z serem
  • 100 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 100 g żółtego sera (gouda lub edam)
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • 1 zielony ogórek
  • DIP CZOSNKOWO - ZIOŁOWY:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek majonezu
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Składniki